KOPRIVA – LEK – JELO……….

Коpriva (velika kopriva, žara, pasija kupina, kopriva obična), lat. Urtica dioica, je višegodišnja, zeljasta, jednodoma ili dvodoma biljka iz familije Urticaceae.

Kopriva ima dosta veliki koren a stabljika raste u visinu i do metar i po. Listovi su joj u obliku srca, na vrhovima zasiljeni a na obodima testerasti. Prekriveni su zaokama koje su kukaste na vrhovima. Kada se dodirne, zari, jer izliva ostare sokove na kožu. Veruje se da ovakvo zarenje koprivom leci reumatizam. Koristi se u lekovite svrhe i kao industrijska biljka.

Kopriva raste kao korovska biljka na zapustenim mestima, neobrađenim oranicama, pored puteva, u jarkovima i slicno. Sigurno da ne postoji osoba na nasim prostorima, koja nikada nije videla koprivu.

Drugi nazivi za ovu lekovitu biljku su još i koprva, kopriva obicna, pasja kupina, pitoma kopriva, velika kopriva, žara.

Cela biljka je lekovita, tako da se u prolece kada je kopriva mlada, beru listovi i cela biljka sa stabljikom. Moze se brati i tokom cele godine, dok se koren skuplja u prolece i jesen. Seme sazreva u avgustu.

Lekovita svojstva

Kopriva se najcesce upotrebljava kao lek za ciscenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluca, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv zracenja, malokrvnosti, cira na zelucu, nesanice, nervoze. Izuzetno je bogata korisnim sastojcima: belancevinama, ugljenim hidratima, mastima, kalcijumom, fosforom, gvozđem, vitaminima C, A, B2 i K, karotinom, pantotenskom kiselinom i dr. Caj od koprive odlicno je prirodno sredstvo za iskasljavanje, prociscava jetru, želudac i creva, a ujedno je koristan lek protiv anemije, groznice, zutice, malarije. U kombinaciji sa drugim lekovitim biljkama leci cir na želucu i dvanaestopalacnom crevu, prociscava krv, olaksava varenje, umanjuje uznemirenost i nesanicu. Isto tako, kopriva je dobar prirodni lek protiv vodene bolesti, gihta, jetre, bubrega, prostate i nesvestice. Ipak u nasem narodu se najcesce koristi za lecenje malokrvnosti.

Osim caja, od koprive se mogu spravljati razna ukusna i lekovita jela, kao sto su supe, corbe, pite, rolati, salate i slicno. Zato je, kad god je moguce, treba imati na trpezi.

Kapi od koprive preporucuju se za jacanje korena kose i protiv opadanja kose.

Caj od koprive protiv malaksalosti

Priprema jedne solje caja: u 2 dl kljucale vode potopiti jednu malu kasiku lista koprive, ostaviti da odstoji 5 minuta. Procediti i piti u gutljajima tokom celog dana na sledeci nacin: prvi dan 1 solju caja, drugi dan 2 solje, treci dan 3 solje i tako sedam dana. Nakon toga svakoga dana piti po jednu solju caja manje nego prethodnog dana. Postupak ponoviti i nakon tih mesec dana napraviti pauzu od dve nedelje nakon cega se moze ponovo piti po istom rasporedu. Ukoliko je malaksalost nestala moze se nastaviti sa po jednom soljom dnevno, narednih mesec dana.

Losion protiv peruti i opadanja kose sačinite sami

100g koprive kuvati na tihoj vatri 20 minuta u pola litra destilovane vode, zatim dodti 25gr kamilice i ostaviti 8 sati da stoji.Tečnost zatim ocediti i dodati joj 200 gr vinskog sirćeta. Ovaj losion utrljavati u koren kose svako veče. Rezultati neće izostati.

Za one koji žele u svoj jelovnik da uvrste koprivu evo i recepta za čorbu koja će biti prava blagodet za vaš organizam.

Čorba od mladih kopriva

Potrebne namirnice:  1 l mleka, 1 kg mladih kopriva, 1 pavlaka, 1 dcl ulja, 0,50 gr maslaca, 100 gr brašna, 2 češnja belog luka, so i biber.

PRIPREMA: Mlade koprive očistiti, oprati u slanoj vodi, ocediti i iseckati. Na ulju i maslacu propržiti brašno dok ne porumeni, pa dodati propasirani beli luk. Spustiti koprive, dodati mleko, malo vode, so i biber po ukusu. Prokuvati 10 minuta. Služiti toplo.

Pire od mladih kopriva

Potrebne namirnice: 150ml mleka, l kg mladih kopriva, 50ml ulja, 100g brašna, 5-6 češnja belog luka, so.

PRIPREMA: Koprive prokuvati desetak minuta, zatim ih odcediti, sitno iseckati ili samleti u blenderu! U šerpu dodati ulje, sitno seckani beli luka, dobro propržiti, dodati barasno! U zgusnustu zapršku dodati  koprive, mešati i postepeno dodavati melko, posoliti po ukusu! Gotov pire služiti uz kiselo mleko, a kao prilog može i jaje na “oko“!

Da sačuvate zdravlje ili lakše pobedite bolest uspećete ako vam je kopriva svakodnevna hrana. I ne zaboravite, ako koprivu ne berete sami sve preparate nabavljajte SAMO u apoteci. I zakonodavac apoteku izdvaja od drugih mesta prodaje. Za nju su najrigorozniji uslovi za dobijanje saglasnosti za rad i u pogledu prostora i kadra.

Recepti lično isprobani!

 Vaša tetka Saveta :)

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s

Oblak oznaka

%d bloggers like this: