Zdravlje

Menopauza….


SLIKA_1

Menopauza je vreme u kome nastaje poslednje menstrualno krvarenje uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na sluzokožu materice (endometrijum).

Na našem geografskom podneblju najčešći životni period u kome nastaje menopauza je starost između 48. i 51. godine života. Veoma su retke osobe kod kojih redovni menstrualni ciklusi traju do šezdesete godine. Nažalost, zbog uticaja faktora okoline, težih bolesti, operacija, stresnih situacija i delovanje nekih lekova – funkcija jajnika može prestati i pre 40. godine života, i tada govorimo o ranoj menopauzi ili ranoj insuficijenciji jajnika.

Prirodno nastala menopauza može se dokazati retrospektivno, na osnovu podataka dobijenih od žene, tj. da poslednjih godinu dana nije imala menstrualne cikluse, ili ranije na osnovu hormonskog statusa (određivanje hormona iz krvi).

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Menopauzni sindrom predstavlja skup simptoma i znakova u menopauzi koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona, a mogu trajati od nekoliko meseci do nekoliko desetina godina.

Perimenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od tri meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je ovaj period vremenski ograničen na godinu dana od poslenje redovne menstruacije. Međutim, kako brojni simptomi menopauznog sindroma ne prestaju godinu dana nakon poslednje menstruacija, postavlja se pitanje da li je opravdano sindrom i zadržati.

Klimakterijum je termin koji se odnosi na involutivni period koji obuhvata 5 godina pre i nakon menopauze, a označava vreme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka generalizovanoj atrofiji kože, smanjenju čvrstine kostiju – osteoporozi i sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa. S obzirom na ranije navedeno, klimakterijum traje 5-10 godina, a obuhvata period perimenopauze, menopauze i postmenopauzni period.

5 najboljih prijatelj u menopauzi:
1. ZALFIJA
-da se ublaze talasi vrucine – valunge
-ublazi nocno znojenje i obilne menstruacije
3 soljice dnevno
2. SOJA
– glavni sastojak floestrogen- blago zamenjuje esterogen
3. KANTARION
– brise neurozu
– protiv valunge
– depresije
– ublazava cirkulaciju
4. Crvena detelina
– sredjuje hormone
5. MATICNJAK
– za bolji san
– za zene koje su zabrinute i osetljive na stres
– poboljsava raspolozenje
– odlican za pmcenje i koncentraciju
2-3 puta dnevno po soljica, 60 minuta pre spavanja

Provereno, ljubi vas vasa tetka Saveta:)

Advertisements

2 мишљења на “Menopauza….”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s