Zdravlje

Рак (болест)! Мој допринос у борби против ове болести!


 

Desanka i Petar KOAK
Desanka i Petar KOAK

 

Овај блог посвеђујем свом оцу Петру Коаку  и мајци Десанки Коак, који су умрли од ове неизлечиве болести у њиховим 66-им годинама живота 😦 Отац никада није хтео да призна да има ову опаку болест, а мајка није стигла ни да схвати да болује.

 Моје искуство које сам имала са овом болешђу сам вам изнела у блогу

https://tetkasaveta.wordpress.com/totalna-terapija-po-brojsu-moje-iskustvo/

и неђу се понављати!

Рак је назив који се користи за велики скуп болести које карактерише неконтролисана деоба ћелија, односно способност тих ћелија да продру у остатак ткива, било директним урастањем (инвазија) било миграцијом ћелија до удаљених делова тела (метастаза).

Неконтролисана деоба ћелија узрокована је оштећењем ћелијског ДНК услед мутације. Једна или више таквих мутација, било наслеђених било стечених, доводи до губитка способности ћелија за програмираном ћелијском смрћу – апоптозом. Таква ћелија постаје родоначелник лозе малигних ћелија које немају у свом генетичком коду информацију за умирањем и деле се ван контролних механизама који важе у осталим, здравим ткивима.

Тумор је назив за сваки абнормални скуп ткива, који може бити малиган (злоћудан, канцероген) односно бениган (доброћудан ). Само малигни тумори нападају околна ткива или их метастазирају.

Рак се, у зависности од тога у ком делу тела се развио, може манифестовати на различите начине. За коначну дијагнозу најчешће је потребна микроскопска анализа ткива добијеног биопсијом. Када се једном дијагностикује, терапија се најчешће састоји од операције, хемотерапије и зрачења.

Уколико се не лечи, већина форми рака изазива смрт. Рак представља један од главних изазивача смрти у развијеним земљама. Многи облици рака су излечиви, а неки и у потпуности, поготово ако се рано открију.

Желим само да вам кажем да се редовно контролишете, да верујете себи и да ништа није коначно док ви не кажете тако!

И ово прочитајте још једном, понављање је мајка знања:

https://tetkasaveta.wordpress.com/wp-admin/post.php?post=100&action=edit

Тетка Савета

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s