Saveti života

Oslobodite se negativnosti!


Negativnost je potpuno neprirodna. Ona je duševni zagađivač, i postoji duboka spona između trovanja i razaranja prirode i silne negativnosti koja se nakupila u kolektivnoj ljudskoj psihi. Nijedan drugi oblik života na ovoj planeti ne zna za negativnost, samo ljudi, bas kao što ni jedan drudi oblik života ne skrnavi i ne truje zemlju koja ga hrani.

Da li ste ikada vidjeli nesretan cvijet ili hrast pod stresom? Jeste li ikada naišli na potištenog delfina, žabu koja ima problema sa samopoštovanjem, mačku koja ne može da se opusti ili pticu koja nosi u sebi mržnju i prezir? Jedine životinje koje mogu povremeno da dožive nešto slično negativnosti ili pokažu znake neurotičnog ponašanja su one koje žive u bliskom kontaktu sa ljudima pa se na taj način povezuju sa ljudskim umom i njegovim ludilom.

Kao zamjena za odbacivanje negativne reakcije možete učiniti da ona nestane tako što ćete zamisliti sebe kako postajete prozirni za spoljašnji uzrok reakcije. Preporučujem da u početku vježbate sa sitnim trivijalnim stvarima. Recimo da sjedite mirno u svojoj kući. Najednom, začuje se prodoran zvuk alarma na automobilu sa druge strane ulice. Razdraženost se pojavljuje.

Kakva je svrha te razdrazenosti? Baš nikakva. Zašto ste je stvorili? Niste vi. Um je to učinio. Zbilo se sasvim automatski, sasvim nesvjesno. Zašto ju je um stvorio? Zato što se on drži nesvjesnog ubjeđenja da će njegov otpor, koji vi doživljavate kao negativnost ili nesreću u nekom obliku, na neki način uništiti nepoželjno stanje. To je zabluda. Otpor koji on stvara, razdraženost ili bijes u ovom slučaju, daleko više uznemiruje od prvobitnog uzroka koji on pokušava da uništi.


Neko vam, recimo, uputi nešto što je neuljudno ili smišljeno da vas povrijedi. Umjesto da se upustite u nesvjesnu reakciju i negativnost kao što su napad, odbrana ili povlačenje, vi puštate da to prođe pravo kroz vas. Nemojte pružati nikakav otpor. Kao da više nema nikoga ko će biti povrijeđen. To se naziva praštanje. Na taj način vi postajete nepovredivi. Vi i dalje možete reći toj osobi da je njeno ponašanje neprihvatljivo ako je to vaš izbor. Ali ta osoba više nema moć da kontroliše vaše unutrašnje stanje. Tada vi imate moć nad samim sobom, a ne neko drugi, i vama ne upravlja vaš um. Bilo da je alarm na automobilu, neuljudna osoba, poplava, zemljotres ili gubitak čitavog vašeg imetka, mehanizam odbrane je isti!

Zato pokušajte da se ne nervirate, jer ničemu ne vodi , samo se možete razboleti, ljubi vas tetka Saveta 🙂

Advertisements

2 мишљења на “Oslobodite se negativnosti!”

  1. Svojevremeno sam u jednom akvaparku (ili necem slicnom) prisustvovala situaciji gde se od delfina ocekivalo da radi ono za sta su od nas, gledalaca uzeli novac. Delfin je bio ljut i revoltiran (kako god to nekom cudno zvucalo) te je to osecanje vrlo jasno pokazivao odbijajuci da saradjuje sa osobljem. Jedva su ga primoravali da odradi svoje tacke. Ne znam da li je ostatak publike to primetio, da li je zaposlenima to bilo jasno, ali meni jeste i glasno sam odreagovala. Vise ne bih isla da gledam nesto slicno iako delfine jako volim, jer njima nije mesto da budu cirkuska zabava za ljudsku populaciju vec da svoj zivot prozive slobodno, u vodi. To nisu kucni ljubimci, pa cak ni oni ne treba da sluze ljudskim hirovima vec obostranim prijateljskim i korisnim odnosima upotpunjavanja zivota i jednih i drugih.

  2. Nijedan drugi oblik života na ovoj planeti ne zna za negativnost, samo ljudi, bas kao što ni jedan drudi oblik života ne skrnavi i ne truje zemlju koja ga hrani. Da li ste ikada vidjeli nesretan cvijet ili hrast pod stresom?

    ……………………………………………………………………………………………………………..

    Ovo me je ključno! Sve živo osim ljudi ide i živi svoje živote, poštujući nekakve prirodne zakone i postajući deo jedne opšte harmonije, samo je čovek tvorac katastrofalne disharmonije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s