Bez hrane mogu i 50 danaNa čaju sa …Georgij Nazarov, naturolog
Georgij Nazarov, naturolog

Nedeljno bez hrane provedem dan ili dva, povremeno i duže. Kad god postoji mogućnost koristim zaleđenu ili filtriranu vodu

Naturologa i istraživača Georgij Nazarova, Moskovljanina sa trajnim boravkom u Srbiji, mnogi povezuju sa konceptom zdravog života. Nije ni čudo, jer je ovaj nutricionosta i pisac nekoliko bestselera o pravilnoj ishrani, godinama rukovodio Centrom prirodne medicine i zdravog načina života u Ruskom centru za nauku i kulturu u Beogradu, pomažući polaznicima da poboljšaju psihofizičko zdravlje. Vedar i raspoložen, došao je i na razgovor za naš list. Čitaocima otkriva kako se obreo u Srbiji, zašto pije zaleđenu vodu, šta ga čini srećnim i koliko ga privlači misterija Južne Amerike…

*Kada je počelo Vaše interesovanje za „zdrav život“?
– Potičem iz lekarske porodice, deda mi je akademik, baba i majka lekari i ja sam krenuo tim putem. Dugo sam se bavio borilačkim veštinama i kada sam ozbiljno povredeio kičmu najbolji stručnjaci klasične medicine nisu mogli da mi pomognu. Prognoza je bila vrlo loša, pa sam počeo da tražim druge načine. Mnogo mi je pomogao hirurg, koji se zbog gubitka bavio isceljenjem na druge načine poput psihoterapije, nameštanja kičme, zglobova. Učio sam od njega i vremenom postao njegov najbolji učenik. Zajedno smo radili konsultacije na poliklinikama i u bolnicama, držali predavanja i seminare iz medicinske parapsihologije za lekare…

*Kako ste odlučili da dođete u Srbiju?
– Srbija je u to doba, osamdesetih, bila relativno mirna zemlja, mirnija nego Rusija, ne previše evropeizovana. Ljudi su bili „svoji“, a odgovarala mi je i klima. Zavoleo sam i Beograd, jer svaka prestonica oslikava živote ljudi. Srbija mi je sada baza, tu provodim najviše vremena, odatle obilazim razna mesta.

*Mnogo putujete. Koji Vam se kutak na planeti posebno svideo?
– Veoma volim Tursku, Tajland, neke delove Vijetnama, Indonezije, Južnu Ameriku. U lepom sećanju mi je ostalo mesto Pukon, blizu Santjaga, gde sam se peo na aktivni vulkan, po snegu i ledu. Vulkan je često izbacivao male količine vatre, stalno je izlazio dim, letele kamenice… Dopali su mi se i topli izvori u okolini Pukona. Posebno zanimljiv bio je prelazak džipom preko Anda, na 6.000 metara, gde je potpuno drugačiji svet i način života: na svakom koraku gejziri, zemlja ključa, a džip se kvario bezbroj puta. Nešto neverovatno…

*Kako izgleda jedan običan dan u životu Georgija Nazarova?
– Zavisi gde se nalazim. Negde prvo istresem obuću i odeću, na mestu gde spavam proverim ima li zmija ili guštera…Plivam nekoliko kilometara u okeanu, pišem knjigu, razmišljam, zapisujem ideje, čitam, preko interneta održim obuku ili seminar, proučavam predele i način života ljudi. Tako sam u jugoistočnoj Aziji provodio poslednjih godina u proseku po šest meseci, jer je to područije sa najmanje srčanih bolesnika u svetu. Budući da radim na knjizi o bolestima srca, to mi je dragoceno iskustvo.

*Odustajete li nekad od navika, rituala, imate li „poroke“ u ishrani?
– Nema onoga što ne smem, prija mi ovo što radim i to smatram najboljim izborom. Jedem jednostavnu hranu, jedan osnovni obrok i jedan, nekad i dva voćna obroka u toku dana. Nedeljno bez hrane provedem dan ili dva, povremeno i duže. Uglavnom jedem krompir pečen u rerni, integralni hleb od različitih žitarica, sa namazom od semenki i „Nazarov“ proizvode… Volim taj ukus i uživam u njemu…

*Koja je Vaša omiljena namirnica, osim krompira?
– To su alge, voće, dudinje, smokve, japanska jabuka (zrela), od pića kombuha sa zelenim čajem.
*Vodu koju pijete sami „prečišćavate“. Kako to radite?
– Kad god postoji mogućnost koristim zaleđenu ili filtriranu vodu. Pri zaleđivanju, voda dobija određenu strukturu, pa je organizam lakše iskoristi, odnosno manje energije troši na njenu preradu. Takva voda je korisna,, jer je oslobađamo deuiterijuma, takozvane teške vode i soli teških metala. Flašu zaleđene vode dobro je preliti toplom vodom. Voda na površini boce će se otopiti( sadrži deuterijum)i taj deo treba da se prospe. Sloj koji ostane zaleđen u sredini boce, prilično je mutan i sadrži najviše soli, pa i njega treba odbaciti. Oko dve trećine flaše biće kvalitetna voda.

*Kako se najradije opuštate?
– U toku leta obilazio sam Evropu biciklom, prešao oko 5.000 km po različitim trerenima, preplivavao između Grčke i Turske, pored nekoliko nenaseljenih ostrva u mrestilištu ajkule…Volim da se opustim uz knjigu i trenig, trčim, jašem konja, ronim.

*Kažete da je sve što je dobro, u suštini jednostavno. Kako izgleda Vaš predlog za zdrav i jednostavan obrok?
– Izuzetno zdrav doručak vrlo se lako i brzo pravi: tri do šest suvih smokava, isto toliko suvih kajsija i suvih šljiva, iseckamo i natopimo toplom vodom, pa u to dodamo jednu i po do dve kašike pšeničnih klica, isto toliko mešavine mlevenih sirovih semenki od lana, bundeve i susama, supenu kašiku lanenog ulja, dve čajne kašičice kakaoa, poneki brazilski orah, badem, cimet. Imamo sjajan doručak koji će omogućiti mnogo bolji proces pražnjenja creva, bolju cirkulaciju krvi, unošenje značajnih količina kalijuma, pomoći ce opuštanju mišića, stabilnijem krvnom pritisku.

*Šta podrazumeva zdrav ručak?
– Kačamak, pasulj, proja, pita od integralnih kora, palačinke filovane zdravom čokoladom, integralni pirinač, beskvasni hleb, riba pripremljena na zdraviji način sa velikom porcijom salate. Za one koji koriste meso, ono će biti pečeno ili kuvano, ako je sveže tartar biftek sa sirovim povrćem. Ja sam odabrao zdravo vegetarijanstvo, ne koristim ništa od namirnica životinjskog porekla, sem meda, jer smatram da je to najbolji izbor.

Pauza posle jela

Ni pri susretu sa našom ekipom Georgij Nazarov ne odustaje od svojih navika: naručeni zeleni čaj ostao je netaknut jer, kaže, posle glavnog obroka, koji je uzeo neposredno pred dolazak, četiri sata, a nekad i duže, ništa ne jede i ne pije. Bez hrane, kaže, može da izdrži i do 50 dana, uz vodu i kombuha napitak ili prirodne sokove.

Motivi

Šta Vas pokreće?
– Interesovanja, realizacija želja i interesovanja.
Srećnim Vas čini?
– To čime se bavim. Moj rad pokriva nekoliko različitih oblasti i veoma se trudim da me to ispunjava i usreći.
Prvo na skali vrednosti?
– Odgovornost, iskrenost i posvećenost.

Danijela Kljajić ( Bilje i zdravlje )

Jako dobar tekst, pročitejte može vam mnogo koristiti, tetka Saveta🙂

Коментари на: "Bez hrane mogu i 50 dana – Georgij Nazarov, naturolog" (1)

  1. pletersjasmina рече:

    Tetka Saveta niti mgu da citam sad niti da pisem. Svratila sam jer ne mogu da spavam- Tesko disem.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: