Karfiol


1.Karfiol na pari

Sastojci:

1 glavica karfiola

so,ulje, limunov sok, lišće peršuna

Priprema:

Skuvati karfiol ( glavicu ) u vreloj slanoj vodi. Kada je skuvan ( karfiol se ne sme prekuvati, treba ostati čvrst, skoro hrskav ) izvaditi ga , preliti običnim maslinovim uljem, blago zakiseliti limunovim sokom i posuti seckanim peršunomvim listom.

2. Krafiol sa paradjzom

Sastojci:

500g karfiola

4 veća paradjza

bešmal sos i malo butera

Skuvati karfiol, razdvojiti ga na cvetiće, narezati paradajz na tanje kriške. Pomešati karfiol i paradajz i složiti u pliću namašćenu posudu. preliti bešamel sosom, posuti mrvicama, komadićem butera i zapeći.

Druga varijanta, bez paradjza isti postupak, samo preliti bešamel sosom i seckanim peršunom, ali ne zapeći, već konzumirati tako.

Bešamel sos:

40g ulja, 40gr.brašna, 1/2l mleka, so, 1/2 kašike svežeg limunovog soka ( po volji, ali daje poseban šmek)

Priprema:

Zagrej ulje, dodaj brašno i prži 1-2 minuta paziti da zaprška ostane posve bela ( znači na laganoj vatri) . Postepeno dodaj mleko mešajući neprekidno. Kuvati na tihoj vatri dok se sos ne zgusne. Posoliti i kuvati još 15-tak minuta, povremno mešajući. Neprosedno pre služenja dodamo 1/2 kašiku butera i malo limunovog soka.

Služi kao preliv za gotovo jelo ili kao preliv za jelo koje ćemo zapeći u rerni, tu možemo dodati i rendanog sira pre nego prelijemo da bi zapekli jelo !

3. Karfiol sa permazanom

Sastojci:

1 glavica karfiola

1 šolja pirea od paradjza

malo butera

permazan za posipanje

Priprema:

Suvati karfiol u slanoj vodi, razdvojiti na cvetiće, složiti u malo zamašćenoj posudi, preliti svežim pireom od paradjza, posuti sa dosta permazana ili druge vrste rendanog sira i zapeći u pećnici na visokoj temperaturi.

4. Krfiol sa kiselom pavlakom

1 glavica karfiola

so

kisela pavlaka kao preliv

Priprema:

Skuvati karfiol u malo slane vode, izvaditi, ocediti i razdvojiti na cvetiće. preliti tekućom kiselom pavlakom ( znači ako je čvrsta, malo je izmutiti ), i po ukusu posuti sitnim seckanim peršunovim listom.

Zdravo je koristiti peršun , jer izbaca vodu i čisti bubrege, a kao što je poznato čisti bubrezi pola zdravlja, a i u današnje vreme je puno ljudi sa visokim pritiskom, tako da je jako bitno napraviti dobru funkciju bubrega.

Ljubi vas tetka Saveta🙂

Коментари на: "Karfiol" (4)

  1. fantastičan blog. podseća me na iskustva iz knjige „Kineska studija“ koja mi je preporodila život!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: