Još malo o karfiolu


1.Karfiol u testu

Sastojci:

1 glavica karfiola

so, limunov sok, biber, peršun,

testo za palačinke

Priprema:

Skuvati karfiol , zatim ga izvaditi i ocediti i razdvojiti na cvetove, posoliti, dodati limunov sok, biber i posuti seckanim peršunom. Ostaviti da se marinira 1h. Zatim uvaljati u testo i pržiti na dosta ulja. Ko nesme masno ili ulje, neka samo prelije  cvetiće koje je prethodno naredjao u vatrostalnu činiju i zapeče u rerni.

2. Puding od karfiola

Sastojci:

1kg karfiola

100g buter

2/3 šolje kisele pvlake

2 veće šangarepe

500g spanaća

50g. struganaog sira

25g prezle

biber, so

Priprema:

Skuvati odvojeno povrće i od svakog napraviti pire. Izmešati sva tri pirea. Posoliti, dodati 50g butera, kiselu pavlaku, prezle i 30 g. struganog sira i bibera. Dobro izmešati masu i izručiti je u namašćenu tepsiju ili vatrostalni sud. Posuti ostatkom sira i peći na sredne jakoj vatri.

3. Garnirani karfiol

Sastojci :

1 glavica karfiola

300g šangarepe

500 g graška

500 g krompira

4 paradajza

1 šolja mleka

50 g ulja

so, biber, peršun, buter

3 kašike brašna

Priprema:

Karfiol i šangarepu skuvati u slanoj vodi. Ocediti. Skuvati krompir i napraviti pire sa mlekom i butereom. Skuvati grašak. Cele paradajze propržiti 2-3 minuta na ulju i izvaditi. Na ovom ulju napraviti sa malo brašna svetlu zapršku i naliti vodom u kojoj se kuvalo povrće. Kuvati dok se ne dobije srednje gusti sos.

U sredini činije staviti glavicu karfiola, a okolo paradajz, šangarepu, pire od krompira i grašak. Preliti sosom i ukrasiti lišćem peršuna.

4. Karfiol sa šangarepom

Sastojci:

1 glavica karfiola

500 g šangarepe

so, kisela pavlaka, mrvice

Priprema:

Oprati povrće. Razdeliti karfiol na cvetove, a šangarepu narezati na kolutove. Kuvati zajedno u malo vode. Kada je povrće meko, ocediti ga i staviti u vartostalni sud i li tepsiju koju st prethodno namastili. Posuti mrvicama i preliti umućenom pavlakom. Poprskati topljenim butereom i zapeći u pećnici.

5. Karfiol sa krompirom

Sastojci:

1 manja glavica karfiola

3 srednje velika krompira

maslo

1 šolja kiselog mleka

1 kašika kurkume

1/2 kašičice đumira

1,1/2 kašičica soli

Priprema:

Očistiti , oprati i razdvojiti karfiol u cvetove. Oljuštiti, oprati i narezati krompir u štapiće. Pomešati karfiol i krompir i zajedno pržiti u maslu ili ulju dok ne dobiju žuto zlatnu boju. Dobro ocediti masnoću. Pomešati kurkumu, đumbir, so i kiselo mleko i preliti ovom mešavinom karfiol i krompir.

Ova jela su dobra,  ali oni kojma ne prija prženje ili korišćenje masti, neka to izbace. Mislim na one  koji koriste jelovnik posle Brojsove terapije, ali napominjem da posle terapije jedete tečnu hranu, a ovo koristite kasnije kada uspostavite noramalni način ishrane.

Svi ostali mogu da koriste normalno, jer je jelovnik „lagan“ i prija.

Tetka Saveta🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: