Oprati i očistiti celer. Iseći na kriške, kockice ili štapiće. Dinstati celer na maslu. Prd kraj dodati malo šećera i soli. Kada je mekan izručiti na činiju i posuti seckanim prešunom.
2. Dinstani seler II
Oprati koren celera i ceo kuvati u vodi. Kada se skuva, ostaviti da se malo prohladi, oljuštiti i iseći na kriške. Propržiti na maslu dok ne porumeni . Posoliti. Kada je godtovo posuti seckanim prešunom i služiti.
3. Pire od celera
750g celera
2 kašike brašna
3 kašike butera
so, malo mleka (kisela pavlaka, kajmak)
Priprema:
Očišćen i opran celer iseći na kriške i skuvamo u malo slane vode.
Ocedimo ga i propasiramo ga u pire. U međuvremenu, napravimo svetlu zapršku od masla i brašna. Razredimo je sa 1/2 šlje mleka i dodamo pire od celera. U pire od celera može se umesto mleka dodati 2-3 kašike kajmaka ili kisele pavlake.
4. Zapečeni celer
Sastojci:
buter
strugani parmazan ili ilo koji tvrdi sira
struk peršuna
Priprema:
Očistiti, oprati i skuvati celer u slanoj vodi.
Skuvani celer malo ohladiti i izrezati na kriške. Staviti ga u vatrostalni sud prethodno namašćen buterom. Poprskaj rastopljenim butereom i pospi struganim sirom. Još jednom poprskaj buterom. Peći u pećnici dok se sir fino ne zapeče. Kada je gotovo, posuti vezicom seckanog peršuna i služiti.
5. Celer sa pirinčem
Sastojci:
1 šangaepa
250g pirinča
150g butera
250g paradajza
so, biber, korijander
Priprema:
Oprati, očistiti i na kocke iseći celer. Dinstati na buteru dok ne omekša, zajedno sa struganom šangarepom. Dodati pirinač i paradajz izrezan na manje kriške, so , biber, korijander i 1 kašiku seckanog peršunovog lišća. Dinstamo još desetak minuta na tihoj vatri, izručimo u blago namašćen pleh , nalijemo vrućom vodom i stavimo u pećnicu da se peče.
Još korisnih saveta na sledećem linku:
http://www.coolinarika.com/namirnica/celer/