Jela, Kuvar za jelovnik posle Brojsove terapije i za kasnije zdravo konzumiranje hrane

Celer


1. Dinstani celer

Oprati i očistiti celer. Iseći na kriške, kockice ili štapiće. Dinstati celer na maslu. Prd kraj dodati malo šećera i soli. Kada je mekan izručiti na činiju i posuti seckanim prešunom.

2. Dinstani seler II

Oprati koren celera i ceo kuvati u vodi. Kada se skuva, ostaviti da se malo prohladi, oljuštiti i iseći na kriške. Propržiti na maslu dok ne porumeni . Posoliti. Kada je godtovo posuti seckanim prešunom i služiti.

3. Pire od celera

Sastojci:

750g celera

2 kašike brašna

3 kašike butera

so, malo mleka (kisela pavlaka, kajmak)

Priprema:

Očišćen i opran celer iseći na kriške i skuvamo u malo slane vode.

Ocedimo ga i propasiramo ga u pire. U međuvremenu, napravimo svetlu zapršku od masla i brašna. Razredimo je sa 1/2 šlje mleka i dodamo pire od celera. U pire od celera može se umesto mleka dodati 2-3 kašike kajmaka ili kisele pavlake.

4. Zapečeni celer

Sastojci:

1 kg celera

buter

strugani parmazan ili ilo koji tvrdi sira

struk peršuna

Priprema:

Očistiti, oprati i skuvati celer u slanoj vodi.
Skuvani celer malo ohladiti i izrezati na kriške. Staviti ga u vatrostalni sud prethodno namašćen buterom. Poprskaj rastopljenim butereom i pospi struganim sirom. Još jednom poprskaj buterom. Peći u pećnici dok se sir fino ne zapeče. Kada je gotovo, posuti vezicom seckanog peršuna i služiti.

5. Celer sa pirinčem

Sastojci:

400  celera

1 šangaepa

250g pirinča

150g butera

250g paradajza

so, biber, korijander

Priprema:

Oprati, očistiti i na kocke iseći celer. Dinstati na buteru dok ne omekša, zajedno sa struganom šangarepom. Dodati pirinač i paradajz izrezan na manje kriške, so , biber, korijander i 1 kašiku seckanog peršunovog lišća. Dinstamo još desetak minuta na tihoj vatri, izručimo u blago namašćen pleh , nalijemo vrućom vodom i stavimo u pećnicu da se peče.

Još korisnih saveta na sledećem linku:

http://www.coolinarika.com/namirnica/celer/

Vaša tetka Saveta 🙂

Постави коментар