Saveti života

Želiš li biti 100. majmun ili ? :)


100 Majmun – Izvod iz knjige “ The Hundredth Monkey“ autora Ken Keyes, Jr.
Proširenje svijesti

Japanska vrsta majmuna „Macaca Fuscata“ promatra se već više od 30 godina u divljini. 1952. znanstvenici su su tim majmunima na otoku Koshima stavili pijesak u krumpir. Majmuni su voljeli okus sirovih krumpira, ali zemlja i pijesak koji su se na njih lijepili bili su neugodni. Imo, 18 mjeseci stara ženka otkrila je da može riješiti taj problem tako da skrumpire očisti u obližnjoj rijeci.Ovaj je trik pokazala svojoj majci.Ostali majmuni s kojima se igrala također su upoznali ovu novu metodu i pokazali ih svojim majkama.

Znanstvenici su mogli promatrati kako je sve više majmuna preuzimalo ovu kulturalnu inovaciju. Imeđu 1952. i 1958. naučili su svi mladi majmuni oprati slatke krumpire da bi ih učinili ukusnijima. SAmo oni odrasli koji su oponašali svoju djecu spoznali su ovaj socijalni napredak. Ostali odrasli jeli su i dalje prljavi krumpir.Onda se dogodilo nešto iznenađujuće. U jesen 1958. određeni broj majmuna prao je krumpire- točan broj njih nije poznat. Uzmimo npr. da je jednog dana bilo 99 majmuna koji su prali krumpir. Nadalje pretpostavimo da je 100-ti majmun naučio prati krumpir.Onda se nešto dogodilo. Istu večer praktički su svi u plemenu počeli prati krumpir prije uptrebe. Energija koja je dolazila od 100-tog majmuna dala je na neki način ideološki proboj.

Najveće iznenađenje za znanstvenike bilo je to što se „moda“ pranja krumpira prenijela preko mora. Kolonije mamuna na drugim otocima i populacije Takasakiyama majmuna na kopnu također su počele prati krumpir.

Kad kritična masa dosegne određenu svijest, onda se nova svijest prenosi s jedne duše na drugu.

Možda se radi i o drugom broju no fenomen 100. majmun znači da spoznaja nekog novog puta od strane malog broja ljudi može ostati ograničena na njihovo spoznajno polje. Postoji međutim jedna točka na kojoj pojedinac u grupi može prdstavljati tu potrebnu razliku tako da polje preskoči na druge i promijeni svijest cijelog čovječanstva.

Želite li biti 100. čovjek ???

Tetka Saveta 🙂
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s