Životna psihologija

Istina uvek bude nagrađena


Sjećam se jedne prilike kada sam putovao sa svojim Učiteljem. Upravnik stanice u jednom gradu kroz koji smo prolazili prišao mi je i rekao: „Gospodine, dajte mi nešto da vježbam, i obećavam da ću se toga savjesno pridržavati.”
Učitelj mi je rekao: „Daj mu da vježba nešto određeno”.
Rekoh: „Zašto bi jedna tupan zavela drugu? Biće bolje da ga vi uputite”.
Tako mu je Učitelj rekao: „Od danas nemojte lagati. Primjenjujte ovo pravilo naredna tri mjeseca”.
Većina zaposlenih na željeznici u tom kraju su nepošteni i podmitljivi ljudi. Ali, ovaj čovjek je odlučio da više ne laže i ne prima mito.alchajmerova-bolest-1349079922-214321
Iste te nedjelje, inspektor iz uprave došao je da ispita njega i njegove pomoćnike. Upravnik je iskreno odgovorio na inspektorova istraživačka pitanja. Ova istraga je zaposlenima donijela grdne probleme. Svi koji su primali mito, uključujući i samog upravnika stanice, optuženi su. Pomislio je: „Prošlo je tek trinaest dana, a evo u kakvoj sam nevolji. Šta će mi se tek desiti za tri mjeseca?”
Uskoro su ga žena i djeca napustili. Za mjesec dana njegov život je bio srušen kao kula od karata, samo jednim dodirom.
Tog dana upravnik stanice je bio u teškoj agoniji, a mi smo bili nekih trista milja daleko, na obali rijeke Narbada. Učitelj je ležao ispod drveta, a onda odjednom počeo da se smije. Reče: „Znaš li šta se dešava? Onaj čovjek kome sam rekao da ne laže, danas je u zatvoru”.
Pitao sam: „Pa zašto se onda smijete?”
Odgovorio je: „Ne smijem se njemu, već blesavom svijetu”.
Dvanaest ljudi zaposlenih u stanici tog čovjeka, udružilo se i reklo da je on lažov, iako je govorio istina. Jedino su njega optužili da je primao mito. Odveden je u zatvor, a ostali su oslobođeni.
Kada je upravnik stanice došao na suđenje, sudija ga je pogledao i upitao: „Gdje ti je branilac?”
„Ne”, rekao je upravnik stanice, „ne treba mi branilac; želim da govorim istinu. Bez obzira koliko godina me bacili iza rešetaka, neću lagati. I ja sam nekada primao mito, a onda sam sreo mudraca koji mi je rekao da nikada, ma šta bilo u pitanju, ne lažem. Žena i djeca su me ostavili, izgubio sam posao, nemam ni novca ni prijatelja, i u zatvoru sam. Još dva mjeseca moram da govorim samo istinu, bez obzira šta se desilo. Gospodine, bacite me u zatvor, nije me briga”. Sudija je tada odredio pauzu i tiho pozvao čovjeka u svoju sobu. Pitao je: „Koji ti je mudrac ono rekao?”
Čovjek ga je opisao. Na sreću, sudija je bio sljedbenik mog Učitelja. Upravnika stanice je oslobodio optužbe i rekao mu: „Na pravom si putu. Ostani na njemu. Kamo sreće da mogu i ja to da uradim”.
Nakon tri mjeseca čovjek nije više imao ništa. Onog dana kada je istekao i treći mjesec, ćutke je sjedio ispod drveta kada je stigao sljedeći telegram: „Vaš otac je imao ogroman komad zemlje koji su vlasti davno oduzele. Sada žele da vam to nadoknade” Dali su mu milion rupija. Nije ni znao za to zemljište, koje je bilo u drugoj provinciji. Pomislio je: »Danas je tačno tri mjeseca kako ne lažem i tako sam bogato nagrađen«.
Dao je odštetu ženi i djeci, a oni su radosno rekli: »Želimo da ti se vratimo!«
»Ne«, odgovorio je. »Do sada sam vidio šta se dešava ako tri mjeseca ne lažem. Sada želim da znam šta će se dogoditi ako ne budem lagao do kraja života«.

Istina je krajnji cilj ljudskog života i ako se primjenjuje mislima, riječima i djelom, cilj se može postići. Istina se može postići nelaganjem i neizvršavanjem svega što je protiv naše savjesti. Savjest je najbolji vodič.

Svami Rama

Istina uvek bude nagrađena samo treba biti istrajan, i shavtiti da ono što se gubi usput nije bilo vredno ( teško je to shavtiti, ali nije nemoguće).

Pokušajte jedan dan da govorite istinu i videčete koliko će te se lepše osećati!

Ljubi vas vaša Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s