Saveti života

Ljutnja i kako je prevazići


Za početak, treba shvatiti da svaka nepravda, putem prirodne pravde i karme, zapravo više škodi onome ko ju je naneo…Ovo najbolje znaju meditanti ili osobe koje imaju jaku intuiciju,oni koji su presenzibilni. Oni primećuju da posle nanete im nepravde ubrzo čuju da ljudi koji su im naneli nepravdu (ali da ih je zabolelo tom prilikom srce, duša) imaju problem tamo gde su najranjiviji ( bar je tako slučaj kod mene). Zato vodite računa da nekog ne povredite namerno, ako to i učinite slučajno izvinite se i objasnite da bi dobili oprost i umirili karmu. Verujte mi znam šta vam pričam, ako niste iskreni ništa vam ne vredi priznanje, to se oseti.

karma

Ljutnja se lako stvori ako se naša očekivanja ne ispune – tada ego može da se oseti zanemaren i postaje izrazito dominantan. Ako ljutnja potraje, njena vatra podiže kiselost tela i počinje da nagriza sistem iznutra uzrokujući mnoge zdravstvene probleme, poput bolova u zglobovima i mišićima, oslabljenog vida i tegoba kardivaskularnog, nervnog sistema i sistema za varenje

Ako se ljutanja ponavlja često, svi ovi simtomi se pojačavaju nagrizaju organizam i nastaju teška obolenja, počevši od čira, infarkta, šloga do kancera.0c8728ad2b_57844827_o2

Kad ljutnja nastupi, možemo sa njom da se suočimo na nekoliko načina. Kao prvo, čim se pojavi, možemo proučiti neispunjeno očekivanje na kojem se ona temelji i prebaciti se na jednu ili više njoj neprijateljskih rasa (radost, ljubav, čuđenje).

Postoji jedna divana knjiga “ Kako ne gubiti živce zbog malih stavri“ od Ričarda Karlsona. Znam rećiće te, pa ovo su moje „velike stvari“, ali kada prođe vreme uvidite da i nisu bile velike koliko ste  izdramili. Knjiga se čita iznova, iznova…

negubitezivce

Ako pak osećamo da nam je dužnost da se suočimo sa nepravdom koja je prouzrokovala našu ljutnju, to možemo učiniti nenasilno. Treba da osvestimo da ljutnja samo povećava razmere problema (gubitkom unutrašnjeg mira i sreće) i da možda nismo u stanju da sprečimo svaku nepravdu koja nam je naneta, ali smo mi ti koji možemo odlučiti hoćemo li je pretvoriti u još veći problem.

Kad shvatimo da svaka nepravda, putem prirodne pravde i karme (zakona akcije i reakcije), zapravo više škodi onome ko ju je naneo, spoznaćemo da nema potrebe za ljutnjom, pa ćemo lako oprostiti.

813122-25

Pojavu ljutnje u telu možemo ublažiti i rashlađivanjem vatre ljutnje: laganim ispijanjem nekoliko čaša hladne (ali ne ledene) vode; izbegavanjem slatke, slane, masne, kisele, ljute hrane; žvaćući kardamon, uvođenjem jogurta i limuna u ishranu i nošenjem bisera.

7942-1296922054-ShockBlast_Hyper-Realistic-Art-by-Linnea-Strid-31_thumb

Jedana od odličnih metoda je: Ledena voda da teče na predeo od dlana prema laktu ( 10cm recimo), par minuta. Tu su centri koji vode ka telu, njihovim hlađenjem sprečavamo negativnu energiju da ide kroz naše telo. To je trenutni metod, a kasnije meditacija, slušanje duhovne muzike ili neki drugi vid za otklanjanje negativnosti iz tela i uma.

U trenucima ljutnje pomaže i duboko disanje (udah – nos, izdah – nos ili udah – nos, izdah – usta). Kad se odlučite na post od ljutnje, obećajte sebi da se određeno vreme nećete ljutiti mišlju, rečju ili delovanjem. Ali zapamtite: ljutnja se nikad ne sme potiskivati, treba je odstraniti istinom, oprostom i pročišćenjem.

Oprost_tajna03

Mnogi će reći, kao i što kažu kada im objašnjavam principe delovanje ljutnje, mržnje ili bilo kog negativnog stav ili psihičkog stanja organizma. Nije lako, ne kažem da jeste,( trebalo mi je tri puta da pročitam knjigu, da bih prihvatila neke stavove), ali nije nemoguće uz vaš trud, shvatite da to radite zarad sebe i okoline, vaših voljenih, koji neće biti dobro ako vi niste dobro. Pođite od toga da sebe treba voleti najviše, da niko nije vredan vašeg zdravlja, jer je ono automatski narušeno ako imate negativnih emocija. Kada pročitete i primenite gore navedenu knjigu i pojedine delove iz nje uočićete kako vam je život bolji.

Postoji tu jedna zamka, u koji često upadanemo, čim nam bude bolje mi zaboravimo na te stavove i opet upadnemo u kolotečinu života, zato vam je moj predlog da napravite podsetnik, kojim će te sebe naterati da bar jednom nedeljno prelistate, pročitate tu knjigu ili neke vam bitne delove. Ili možda vi imate neki način koji bi podelili sa nama.

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s