Saveti života

Da gnev i ljutnja ne ostave ožiljak


 

1344256406zivot-bes2

Jednom je učenik pitao Učitelja: Tako si mudar, uvek dobro raspoložen, nikada se ne ljutiš… Pomozi mi da i ja postanem takav.Učitelj je pristao i zamolio učenika da donese krompir i jednu providnu kesu.

Od sada, kada se na nekoga naljutiš i sakriješ svoju uvređenost – reče Učitelj – uzmi jedan krompir pa sa jedne njegove strane napiši svoje ime, a sa druge ime čoveka sa kojim si se posvađao, a onda stavi krompir u kesu.

I to je sve? – upita učenik iznenadjeno.

Ne, – odgovori Učitelj – potrebno je da uvek sa sobom nosiš tu kesu, i svaki put kada se se osetiš uvređeno da u nju staviš krompir.

Učenik je pristao. Prošlo je neko vreme. Kesa se punila krompirima i postala poprilično teška. Bilo je vrlo nezgodno stalno je nositi sa sobom. Uz to krompiri koji su prvi stavljeni u kesu počeli su da se kvare. Neki su proklijali, a neki istrulili i širili neprijatan miris. Učenik je došao kod Učitelja i rekao:

Nemoguće je ovo nositi sa sobom. Prvo, kesa je suviše teška, a drugo, krompir se pokvario. Predloži nešto drugo.

Učitelj je odgovorio:
To isto dešava se i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrediš, na tvojoj duši se stvara težak teret iako ti to odmah ne primećuješ. Zatim teret postaje sve veći.

Postupci se pretvaraju u navike, navike u karakter, koji rađa poroke koji zaudaraju.

I na taj tovar lako bi zaboravili da nije suviše težak da ga stalno nosimo sa sobom. Dao sam ti mogućnost da posmatraš ceo taj proces sa strane. Svaki put kada odlučiš da se uvrediš ili da nekome naneseš uvredu razmisli da li ti je taj krompir potreban…”

*Sufi priča

Post by fb profil Svami Ist84803um2

„To isto dešava se i u tvojoj duši. Kada se na nekoga naljutiš, uvrediš, na tvojoj duši se stvara težak teret iako ti to odmah ne primećuješ. Zatim teret postaje sve veći.“ — od ljutnje, gneva,nastaju bolesti, gastritis, glavobolje,asma i ako ih se ne oslobodiš dođe i do najtežih bolesti kacera .

Zato dobro razmislite, proučite priču i naučite sebe da se oslobodite ljutnje, gneva , nezadovoljstva meditacijama,  pozitivnim stavovima, osmehom 🙂

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

 

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s