Saveti života

Čuvaj i neguj prijateljstva, ako se izgube potražite ih !


Život nam se često drastično menja, pa tako nije neobično da čak i najbolji među našim prijateljima polako nestaju iz njega.

16prijateljstvo11
Ako vam deluje da je došlo do promene (negativne) u odnosu sa vašim, do skoro, bliskim prijateljem, onda ne smete samo sedeti skrštenih ruku i dozvoliti da jaz između vas raste. Umesto toga, preuzmite inicijativu i uradite ono što možete da bi spasili vašu prijateljsku vezu. Niste sigurni gde da počnete? Pratite ovih pet jednostavnih koraka da biste sačuvali prijateljstvo koje polako nestaje:

Prepoznajte šta se promenilo među vama
Ako osećate izvesnu neprijatnost u vezi prijateljstva sa nekim, bacite pogled unazad da bi ste utvrdili koliko su se stvari promenile. Da li se ređe čujete? Da li ste prestali da provodite vreme zajedno? Da li postoji izvesna doza nelagodnosti između vas kada ste zajedno? Da li ste u vezi sa nekim i provodite više vremena sa tom osobom? Da biste mogli da rešite problem, potrebno je da se utvrdi šta se promenilo između vas i vašeg prijatelja.

Promenite svoju perspektivu
Razmotrite vaše prijateljstvo tako što ćete se staviti na mesto onog drugog, pa pokušajte da procenite sebe kao prijatelja. Razmislite o tome koliko često vi inicirate viđanje, o čemu ste skloni da razgovorate, da li vi pravite planove i pridržavate li ih se. Zapamtite da su odnosi dvostrani i budite iskreni prema sebi u vezi toga kakav ste prijatelj u stvari vi bili dosad.

Počnite sa malim stvarima
Kada ste shvatili šta se promenilo u vašem odnosu te ono što nedostaje između vas i vašeg prijatelja, uradite sve što možete s vaše strane. Čak i ako se čini da mnogo pitanja i problemi dolazi od strane prijatelja, važno je da pojačate svoju učešće i učinite dodatni napor, te da mu se nađete. Pošaljite smešan sms, podsetite na internu šalu i pokušajte da utanačite neke fiksne planove, čak i ako je to samo kafa s nogu ili kratka šetnja samo da bi se videli.

Samo se pojavite najino-prijateljstvo-je-
Ništa ne može da ojača ili uništi prijateljstvo kao zajednički provedeno vreme, virtuelno ili ipak ono stvarno. Nešto najbolje što možete da uradite je da budete prisutni u životu svog prijatelja, ali ne samo tako što ćete lajkovati njegove postove. Nedavna studija je pokazala da društveni mediji narušavaju prijateljstva. Zato neka vam licem u lice interakcija bude prioritet. Prihvatite planove, pozivajte na redovno druženje i izlaske, pa će se vaše prijateljstvo ponovo, mic po mic, izgraditi.

Vratite se na staro
Ako ste uradili sve što možete i vaše prijateljstvo još uvek ne funkcioniše kao pre, onda ćete možda poželeti da razgovarate. Međutim ako se stvari ipak polako popravljaju onda nema potrebe da podstičete dodatne nevolje zadirući u teške teme. Pustite da se vaše prijateljstvo postupno vrati tamo gde je i bilo, te pokušajte da se držite svog dela odnosa i odgovornosti. Pozivajte prijatelja da radite stvari koje ste vas dvoje oduvek voleli, pričajte o starim vremenima, a zatim se potrudite da ispoštujete sve planove kako biste bili sigurni da će sadašnjost biti bar isto onoliko zabavna kao i vaša zajednička prošlost.

Vaša tetka Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s