Saveti života

Upustvo za posle poplave


Idrži JUGOSLAVIJO
Idrži JUGOSLAVIJO

Uputstvo građanima – kako se ponašati nakon poplava sačinila je Kantonalna uprava civilne zaštite, te mole građane da ga se pridržavaju.

Slijedeće su smjernice za razdoblje nakon poplava:

– Slušajte vijesti da saznate je li voda za piće sigurna za piti.
– Izbjegavajte poplavne vode koje mogu biti onečišćene uljem, benzinom ili fekalijama iz  kanalizacije. Voda također može biti električki nabijena iz podzemnih ili oborenih električnih vodova/kablova.
– Izbjegavajte kretanje kroz vode.
– Budite svjesni prostora gdje su poplavne vode. Ceste mogu biti podrovane, oštećene ili oslabljene i mogu propasti ili se odroniti pod težinom automobila.
– Ostanite daleko od oborenih električnih vodova i prijaviti ih elektrodistribuciji.
– Povratak kući samo kada lokalne vlasti potvrde da je sigurno.
– Ostanite uz bilo koju zgradu, ako ste okruženi poplavnim vodama.
– Budite jako oprezni prilikom ulaska u zgrade, postoje opasnosti od skrivenih šteta, posebno u temeljima.
– Od komunalnih preduzeća tražiti uslugu čišćenja oštećenih septičkih jama i ispiranje kanalizacionih sistema što je prije moguće. Oštećeni kanalizacijski sistemi su ozbiljne opasnosti po zdravlje.
– Očistite i dezinficirajte sve što je bilo mokro. Mulj od poplavnih voda može sadržavati kanalizaciju i druge kemikalije.

470952_paracin-poplave05-foto-goran-jevremovic_f

Oporavljanje od poplava i sučeljavanje s oštećenom imovinom: 

Prvi koraci: Vaš dom je bio potopljen.  Iako su se poplavne vode povukle one su se možda još zadržale na nekim drugim područjima. Mnoge opasnosti još uvijek postoje i prijete.

Neke stvari trebate  zapamtiti za dane koji nam predstoje: 

– Ceste još uvijek mogu biti zatvorene, jer one su oštećene ili su pokrivene vodom.  Nasipi/barikade još su postavljeni za vašu zaštitu. Ako ste došli na barikade ili potopljena ceste, idite drugim-alternativnim pravcem.
– Slušajte radio i vijesti o tome što učiniti, kamo otići ili mjesta koja treba izbjegavati.
– Službe spasavanja biti će na ugroženom području i pomagat će ljudima. Možete im pomoći.

Ukoliko se morate kretati ili voziti u područjima koja su potopljena:

– Ostanite na čvrstom tlu. Kretanje i vode veće od 35 cm, mogu vas oboriti s nogu. Stajaće vode mogu biti električki nabijene iz podzemnih ili470951_paracin-poplave04-foto-goran-jevremovic_f oborenih vodova/kablova.
– Poplava mogu uzrokovati velike promjene, tako da se možete dezorjentisati i na poznatim mjestima. Podzemne vode i poplavne vode često nagrizaju cestu i šetališta.  Poplavni nanosi raznog materijala mogu sakriti životinje i slomljene boce, i to je također rizik. Izbjegavajte hodanje ili vožnju kroz vodu.
– Idite na sigurno. Dodatne poplave ili brze poplave mogu se ponoviti. Slušajte lokalna upozorenja i informacije lokalnih vlasti i službi spasavanja. Ako vaš automobil staje u brzo rastućim vodama, izađite odmah i nađite sigurno mjesto na uzvišenom tlu.

Ostati zdravi

Poplava može uzrokovati emocionalni i fizički stres. Morate paziti i na sebe i svoju porodicu, kao što ste se usredočili na čišćenje i popravak.
– Odmarajte se često i dobro jedite.
– Držite se određenog plana rada. Napravite popis radnih aktivnosti i učiniti jednu po jednu.
– Raspravite svoje brige s drugima i potražite pomoć. Kontaktirajte Crveni križ i druge slične organizacije za informacije emocionalne podrške dostupne u vašem području.

Čišćenje i popravak Vašeg doma 

Isključite struju na glavnom prekidaču ili razvodnoj kutija s osiguračima, čak i ako je isključeno napajanje u vašoj ulici, mjesnoj zajednici. Na taj način, možete se odlučiti kada je vaš dom suh i spreman da ga ponovno uključite.
– Učinite sve da Vaš dom učinite sigurnim.
– Zaštitite svoj dom i stvari od daljnjeg oštećenja.
– Snimiti štete za potporu Vašeg osiguranja, potraživanja i zahtjev za pomoć /OSIGURANJE IMOVINE, Policom osiguranja imovine možete zaštititi pic7vaše kuće, stanove, kuće za odmor,  poslovne prostore i slične objekte, namještaj, mašine i ostalu opremu i obezbjediti pokrivenost štete nastale usljed  sljedećih opasnosti: poplava i bujica, odron i klizanje tla, izliv vode iz cijevi i dr.
– Vodite računa kako uključiti plin ili vodu ili ako curi i kako problem otkloniti.
– Vodite računa kako očistiti aparate, namještaj, podove i druge predmete.
– Popravak, Vaš dom je potopljen dostupna je besplatno služba civilne zaštite tel. 121 ili 123 za ispumpavanje vode iz Vašeg doma.

Dobivanje pomoći 

– Crveni križ i druge humanitarne organizacije mogu Vam pružiti sredstva za čišćenje: kanister, metla, kanta i dr. potrošni materijal.
– Obratite se svom osiguranju kako bi razgovarali o šteti.
– Slušajte radio za informacije o pomoći koja može biti osigurana od strane općine, Kantona ili federalnih vlasti ili drugih organizacija.
– Ako angažujete firmu za čišćenje ili popravku, budite sigurni da su kvalificirani za obavljanje posla. Provjerite njihove reference.

Ovo je iz dnevne štampe, ali je korisno, ljubi vas tetka Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s