Saveti života

Kratak spoj – pazi preti strujni udar ;)


Vrlo često svađe će nastati ni iz čega, jer oboje pogrešno tumače i verbalno i neverbalno ponašanje onog drugog pa iako govore isto, ne razumeju se zbog različitih znakova…

Razgovor muškaraca i žena je nešto poput vožnje – cilj je isti, ali do njega će doći različitim putem. I baš kao dok voze – žene će pitati za “smer”, a muškarci će radije lutati nego priznati slabost. One su taktičarke, vešte na rečima, a muškarci praktičari koji vole brzu akciju.
muskarci-i-zene
Umesto: “To je preskupo” žene će često reći: “Tebi se to ne čini preskupo?”. One negodovanje pokazuju češće prkosnim pitanjima koje muškarci tumače kao nepoverenje i osudu te se emocionalno zatvaraju. Zbog direktnog pristupa muškarci retko shvataju da su takva retorička pitanja uvertira u svađu. Kada svađe počnu, njemu je najvažnije dokazati da je u pravu. Ne misleći pri tom na njena osećanja, pa ulaze u začarani krug nerazumevanja.

„Različiti komunikacijski stilovi muškaraca i žena korene vuku iz ranog detinjstva. Devojčice su se kroz razgovor, deljenje tajni i iskustava povezivale s prijateljicama. Dečaci su bili više usmereni na aktivnosti nego na razgovor. Dok su muškarcima važniji moć i status u grupi, žene visoko cene uzajamnu bliskost – pojašnjava psiholog Belamarić.

Žene uveravaju pitanjima, a on na to „poludi“
Žene postavljaju mnogo pitanja kako bi se sagovornik složio s njihovim predlogom, što muškarci često tumače kao manipulaciju. On do cilja želi da dođe direktno, a ako ne uspe, napušta raspravu ljutit ili postaje nezainteresovan za spornu temu.

Čuva pokersko lice čak i usred svađe s dragom
Govor tela žena ipak je mnogo intenzivniji. Izrazi lica se stalno menjaju, a ruke su neprestano u pokretu te neretko dodiruju medu-polovima-postoje-velike-psiholoske-razlike-slika-42961sagovornika. Lice muškarca je uglavnom mirno i bezizražajno.

Muškarci „kradu“ prostor čak i dok sede
Dominantnu poziciju muškarac želi da izbori i neverbalnom komunikacijom, položajem tela te načinom na koji sedi. Kad se ležerno zavali u stolicu, on podsvesno širi komunikacijski prostor, a žena pri razgovoru ruke i noge drži bliže telu.

Rado će dati savet, ali ne i kompliment
Muškarci su vrlo škrti i na komplimentima. Žene će ih, stoga, pre dobiti od pripadnica istog pola. Već od rane mladosti žene su veštije u davanju komplimenata, a muškarci će radije izreći savet.

Jel’ ti mene uopšte čuješ?
Dok razgovaraju, žene se gotovo neprestano gledaju u oči i okrenute su jedna prema drugoj. U muškim društvima je to bitno drugačije; oni neretko sede pod uglom, pogledi im lutaju po prostoriji te tek tu i tamo pogledaju sagovornika u oči. Sve to sjajno funkcioniše dok muškarci razgovaraju s muškarcima, a žene sa ženama, ali različiti komunikacijski stilovi neretko izazivaju kratak spoj.

Dok njemu opušten položaj tela i gledanje uokolo pomažu da se koncentriše, ona ih tumači kao ignorisanje i nedostatak interesa. Ako mislite da je kamen spoticanja u komunikaciji to što su žene brbljivije od muškaraca, grešite. Istraživanja su pokazala da između muškaraca i žena ne postoje značajne razlike u količini izgovorenih reči. Razlika između nje i njega je u tome što ona više vremena provodi razgovarajući s porodicom i bliskim prijateljima, dok on mnogo više priča s kolegama na poslu.

„Žene vole da daju podršku i razgovaraju o iskustvima, a muškarci o društvenim događajima, odnosno o sadržajima lišenima ličnog i emocionalnog. Oni bitno manje pokazuju svoja ranjiva emocionalna stanja – strah, tugu, bol, brigu, a ljutnju će komunicirati znatno lakše – objašnjava psiholog Jasna Belamarić. Ženama je razgovor alat kojim “popravljaju” vezu, dok muškarci nemaju potrebu da razgovaraju o vezi ako ne postoji konkretan problem koji treba rešiti.

Muškarci pišu agresivnije, ali pogađaju srž problema
U imejlovima žene češće raspravljaju o ljubavnim vezama, postavljaju pitanja, izvinjavaju se ili zahvaljuju. Muškarci imejl koriste za dobijanje informacija. Osim toga, oni želi da ostave utisak stručnjaka, a pritom su im mejlovi agresivniji.

Nekima je lakše umreti nego reć: „izvini“
Žene se izvinjavaju mnogo lakše, želeći da učvrste i održe vezu. Muškarci strahuju da će, izvini li joj se, biti u podređenoj vecina-ne-bi-oprostila-prevaru-slika-132400poziciji. Ona takvo ponašanje tumači kao bezosećajnu uvredu pa se svađa nastavlja.

Zbog pitanja on misli da je ona neodlučna
Umesto muškarčevog jasnog “to je tako”, žene “omekšavaju” – “možda i nisam u pravu…” Radije koriste predloge umesto izjava i uputstava. Muškarci takav stil doživljavaju kao “premekan” i misle da ženi nedostaje odlučnost,

Prekidanje usred priče za njega je direktna uvreda
Žene prekidaju sagovornika kako bi pokazale zabrinutost, ali muškarci često na to reaguju promenom teme. Njima smetaju “slušam te” i “nastavi” jer ih tumače kao ometanje. Muškarac prekida sagovornicu ako misli da skreće s teme.

 

Tetka Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s