Saveti života

Stani, papir i olovku u ruke


Smirite se.

Samo jedan trenutak.

Oslušnite svet oko sebe. Osetite kako vam vazduh ulazi u pluća i izlazi napolje. Slušajte svoje misli. Osmotrite sitnice koji vas okružuju.

Prepustite se smirenosti.

U našem svetu su aktivnost i kretanje normalan način funkcionisanja, a ako se ovo ne odnosi ne telesno, onda se sigurno odnosi na mentalno. Mi svakodnevno jurcamo, odrađujemo stvari, pričamo, šaljemo mejlove, primamo i čitamo poruke, klikćem s jedne internet stranice na drugu, klikcu na jedan link, pa na drugi, pa na treći …

Mi smo stalno uključeni, stalno povezani, stalno razmišljamo, stalno pričamo. Nemamo više vremena za smirenost. Sedenje pred računarom i suludo brzom televizijom se ne računa u smirenost.

Za ovo plaćamo cenu: vreme za kontemplaciju, osmatranje i osluškivanje trošimo na suvišne stvari. Gubimo svoj mir.

Što je još gore, sve to svakodnevno jurcanje je kontrproduktivno. Ponekad je previše aktivnosti koje radimo odjednom gore od potpune neaktivnosti. Možete jurcati naokolo koliko hoćete, ali posledica toga nije nužno konkretan i smislen rezultat. A postoji i druga mogućnost – možete uraditi mnogo toga, ali ništa važno. Svojim postupcima možete pogoršati stvari više nego da niste ništa radili.

Osećate li da postanete nervozni kada ste prisiljeni da budete mirni – dok čekate u redu, kod doktora, na sastanak – pa morate nešto raditi. Neki odmah uzmu mobilni telefon, drugi nose laptope, drugi se uzvrpolje. Na smirenost prosto nismo navikli.

Zastanite malo i razmislite kako vam prolaze dani – na poslu, poslije posla, dok se spremate za posao, vikendima i pred spavanje. Jurcate li stalno? Da li stalno čitatphone_call_foreign_languagee vaše mobilne uređaje, odgovarate, proveravate najnovije informacije? Jeste li nabrušeni da stalno uradite još više i bolje, da dolaska odraditi sve sa spiska zadataka? Da li ovako planirate provesti ostatak života?

Ako je to vaš izbor, srećno! Ako nije, smirite se na trenutak. Ne razmišljajte o tome šta treba da uradite, ili šta ste već uradili. Samo se prepustite sadašnjem trenutku.

A sada, kad ste se smirili, razmislite o svom životu i kako biste voleli da on izgleda. Osmotrite život sa manje pokreta, sa manje rada, sa manje žurbe. Pogledajte ga staloženo, razborito, mirno.

A sada postanite ono što zaista želite.

Vežbajte ovo svaki dan: sedite, zaustavite sve svoje aktivnosti, sklopite oči i prepustite se trenutku. Kada se naviknete na ovo, pokušajte da postepeno izbacite sve nepotrebne aktivnosti iz života. Kada osetite da se sve dešava prebrzo, zaustavite se, predahnite i dišite duboko. Otkrijte da baš ovog trenutka već postoji vaša sreća. Uživajte u smirenosti. To je pravo blago i svima nam je dostupno, kad god poželimo.11959552354fe6f25d1d30c043748965_orig

Olovka i papir su zakon, pišite šta vam se dešava u toku dana, pogledajte dobro da li je to moralo tako ili ima bolji način gde će za vas biti više mesta. Dok pišete vaše pisanije nije bitno da li je to stilski dobro ili ne bitno je da vaši osećaji se pretoče na papir i da ih vi možete videti, pročitati i razmisliti da li oni treba ili ne da su u vama. Na taj način napravite selekciju, oblikujte vaš život po vašim aršinima, gde je vam udobno, ako je vam dobro i okolini će biti. Ne brinite toliko za okolinu, bližnje, jer je svako jedinka za sebe i bori se za svoje mesto pod suncem. To što brinete za sebe ,to vas ne čini lošim roditeljem , već vašu decu ojačavate za budućnost, a drugo ako je vam loše verujte mi ni njima nije dobro. Ne zavaravjte se , e to činim zbog dece, muža, žene, roditelja i td. samo ste u zamci, pa izađite iz nje, ne čekajte da vas drugi izvuku, već se sami potrudite. Opet vam naglašavam papir i olovka su zakon!

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

7 мишљења на “Stani, papir i olovku u ruke”

  1. Повратни пинг: Preporuke za ovaj mesec | suzanakoak

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s