Kuvar za jelovnik posle Brojsove terapije i za kasnije zdravo konzumiranje hrane

Imunitet


tipovi-stecenog-imuniteta

Imunitet (od lat. immunitas – olobođen od službe, poreza) je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odupre i odbrani od infekcije, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Imunitet funkcioniše poput mehanizma čija je uloga uspostavljanje barijera protiv patogenih ( virusa, bakterija , cancerogenih ćelija) štetnih molekula i otrova (npr. zmijski). Sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo IMUNI SISTEM

Kad govorimo o imunitetu treba pomenuti njegove specifične i ne-specifične komponente. Ne-specifične komponente se ponašaju kao barijere ili eliminatori velikog broja patogena bez obzira na njihovu antigenu sposobnost. Ostale komponente imunog sistema prilagođavaju se (adaptacija) prema svakoj novoj nepoznatoj zarazi, znači, imaju (potencijalnu) sposobnost stvaranja imuniteta za svaku pojedinu vrstu patogena.

Adaptivni imunitet se često dijeli u dvije glavna tipa, u zavisnosti od toga na koji način je uspostavljen imunitet.

  • Prirodno stečeni imunitet se uspostavlja kontaktom sa izazivačem zaraze (odnosi se na „slučajan“ kontakt).
  • Umjetno/vještačko stečeni imunitet se stiče isključivo namjernim intervencijama, npr. putem VAKCINISANJE.

Dalje, i ova dva tipa se mogu razvrstavati još i prema načinu sticanja imuniteta:

  • imunitet je stvoren u samom organizmu
  • imunitet je prenešen u dati organizam iz već imunog organizma

Dijagram prikazuje vrste imuniteta:

Imunitet 1

Pasivni imunitet

Stiče se putem transfera antitela ili aktiviranih T-ćelija ali nije dugog vijeka; ne traje duže od nekoliko mjeseci.

  • Prirodnim putem ovaj imunitet se prenosi u trudnoći sa majke na fetus preko placente i preko majčinog mlijeka na novorođenče.
  • Vještačkim putem se antitijela na određeni patogen ili toksin prenose iz jednog čovjeka (ili nekih životinja, npr. konja) u drugog. Pasivna imunizacija se primjenjuje kad postoji visok rizik od infekcije a organizam nema dovoljno vremena na raspolaganju da razvije odgovarajuću imunu reakciju.

Aktivni imunitet

Aktivni imunitet se stvara u organizmu putem antigena i traje mnogo duže, ponekad cijeli život. Aktivni imunitet je i aktivan i adaptivan. Napad patogena aktivira stvaranje određenih ćelija sa „memorijom“. Ponovna infekcija istim patogenom pokrenuće snažnu reakciju, brzu proizvodnju antitijela i neutralizaciju zaraze.

imunitet

Bolesni ste, znači da je vaš imunitet opasno „načet“. Postoje bezbroj načina jačanja imuniteta, ali ne i ujedno sprečavanja njegovog nastanka.

Evo jednog primera koji može da vam pomogne i na uzorku i jačanju imuniteta.

16

Jak imunitet ne dozvoljava da vam se bolest približi, alergije se potpuno iskorenjuju ( imam primer kod ćerke ) , kod obolelih , jačenje imuniteta omugućava da se bolest lakše savlada, primera radi kod kancera ukoliko je u početnoj fazi, ječanjem organizma zaustavlja se njegovo nepredovanje i omogućava organizmu da se bori  ( zato se nitro FX i NitroXstrim ne daju trudnicama, jer vitamim E ne može da prepozna strano telo u organizmu), kod baš otežalih bolesti u podmaklim stadijumima, olakašavaju da podnesu bolest, ili olakšavaju primenu terapije

Jak imunitet vam omugućava normalni rad, druženje, bavljenje omiljenim stavrima. kada ste vi zdravi i ljudi oko vas,vaši najmiliji su sretni.

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s