Saveti života

Koksaki virus


Znate ono kada ste trudni, viđate samo trudnice. E slično se desilo prošle godine, baš u ovo vreme. Sve sam sretala ljude koji imaju koksaki virus.

Elem. imala sam posla preko glave što kaže naš narod, i ćerka mi je „uskočila“ kao pomoć u kućnim poslovima. Znam svoje dete, brzo efikasno i začas završi. Međutim pustila usisivač, „E izvini nešto sam umorna samo malo da legnem, odmah ću da ustanem, baš sam umorna.“ !!!!!!!! Čudim se ona da kaže da je umorna, to mi nije svojstveno njoj. Šta znam možda je sinoć kasno došla ili je opet „zaginula“ na kompu radeći, nisam je dirala. Ustala je za dvadesetak minuta i uzela da prebriše parket, znoj lije od nje, bleda je i opet leže.

To mi je bio signala da nešto nije ozbiljno nije uredu jer ona za 27 godina osim sitnih dečijih prehlada nije bila bolesna i mrzela je ležanje „bezveze“.

U komunikaciji sa njom, ustanovih da je danima malaksala, da joj je muke  i da ima nagone ka povraćanju, gubi dah i otežano diše. Izmerila sam temperaturu oko 37 stepeni, ona nije nikada nije ni imala višu od 38 tako da mi je i to neki signal, da joj se nešto dešava u organizmu.

11144sijalicalimadreams

E sada majka , upalila joj se sijalica za opasnost, uzima stavri u svoje ruke. Prvo je vodim kod kardiologa, zašto? , pa bila je na Čigotu pre par godina i tamo joj rekli da obrati se kardiologi zato što joj je jedanput bilo loše pri brzom hodanju. Nisam na to obraćala pažnju jer sam imala moju teoriju,m kasnije se i pokazala tačno, ali da bih otklonila sve sumnje, ipak je prvo odvedem kod njega.

Sa srcem je kao sve uredu, ali uradite ove rezultate pa mi se javite. Uradismo reziltate, mada me „šlogira“ u labratoriji kada reče da radi na koksaki virus, jer nisam znala koje rezultate treba da uradi, rekoš obična krvna slika. E rekoh ovi bre samo da uzmu pare.Grešna mi duša.

Na spomen koksaki virusa odmah se setih svojih drugara od pre desetak godina, koji su bili na ivici smrti dok su otkrili pravi razlog. Jedna je umirala danma u Beogradu Thumb_20Imageu bolnici, ne znajući od čega dok se neko nije setio da joj testira na koksaki virus koji se stacionirao u štitnoj žlezdi, izvukla se i danas je čila i vesela. I drugi drugar, kome je bio na srcu i dobro mu oštetio srčani mišić. Dan danas su dobro, ali zbog većeg oštećenja ima stalne kontrole.

Posle dan-dva, koji su mi bili kao godine ispostavilo se da ima i moje ćerka koksaki virus, s  tim što ga je „zakačila“ pre par meseci, ali imala je jak imuno sistem koji je izdražao do tada i onda je bacio na kolena.

Što se tiče štitne žlezde samo je malo načeo, a srce je bilo kao švajcarski sira.

Prepisan joj je Q10 i tablete za jačanje imuniteta, jedna tableta za srce i odmor.

Iskreno za mene je to sve bilo šok, i normalno prvo mi je bilo da se upoznam sa neprijateljem.

Coxsackie virus (Koksaki virus)

Coxsackie virusi spadaju u familiju virusa Picornaviridae, a u rod Enterovirusa. Ovi virusi spadaju u RNK viruse što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK, najmanji su (20-30μm). Postoje Coxsackie A (23 serotipova) i B (6 serotipova) virusi.

Put prenošenja

Izvor zaraze je čovek. Prenose se fekooralnim putem. Ima ih u otpadnim vodama i bazenima.

Patološki (medicinski) značaj

Najčešće izazivaju:

  • miokarditis
  • perikarditis
  • meningitis
  • herpanginu
  • respiratorne infekcije

Miokarditis

Najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju-što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva „bolest sa 10 lica“.

Eksudativni perikarditis

Zapaljenje srčane kese- perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost.

Herpangin angina

Uzrokuju različiti tipovi Coxasckie virusa A. Počinje iznenada visokom temperaturom, opštim bolovima, gušoboljom, pojačanom sekrecijom pljuvačke. Na krajnicama, nepčanim lucima, ždrelu i resici stvaraju se male vezikule (plikovi) koje ubrzo postaju plitke ulceracije. Tegobe traju 1- 4 dana i prolazi bez komplikacija.

Meningitis

Inkubacija traje od 3 – 5 dana, premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelgodnost i anoreksija sa mogućim prolivom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. Sledi meningealna faza – predstavlja skup manifestacija koje nastaju kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska. Najvažniji znaci su glavobolja, povraćanje, kod odojčadi napetost fontanela, meningealni znaci – odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića (ukočen vrat, znak Kerninga, znaci Brudžinskog i Vujićev znak), znaci pojačanog senzibiliteta (smeta mu svetlost, buka i svaki šum), neurovegetativni poremećaji-bradikardija(usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i  poremećaj svesti. Nakon 3 – 5 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Dijagnoza

Izoluje se iz brisa grla, nazofaringealnog sekreta, sadržaja vezikula, stolice, likvora, krvi. Od seroloških testova za detekciju antitela u serumu koriste se RVK, imunoflorescencije, ELISA, RIA.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik se mora puno odmarati i piti mnogo tečnosti, po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje), moguća je i primena kortikosteroida.

Što kažu bolest prljavih ruku, pa ja ne znam veće čistunice od moje Ine, ali kada sam razmislila, tog leta je radila u Beogradu, vrućina i do 40 stepeni, u autobusima se samo slivao znoj sa ljudi i jedini način da ga „zakači“ je bio tu, pa koliko god da paziš. Bilo što bilo krenuli smo u borbu, sa viatminima, koenzimima i td.,

Zašto ovo sada pišem, jer ležim i oporavljam se od operacije. Konzumiram Kyani trougao i oporavak ide mnogo brže neko što su doktori predvideli. Imuno sistem mi je jak, šećer oko šest, do pre mesec dana oko 20, pritisak u normali, zarastanje rane iznada očekivanja, a nivo steresi minimum.
Kao što sam i napisala doktori za Koksaki virus preporučaju jačanje imunog sistema, a ja vam preporučujem sledeće:

Sokiće ili Sunrise 

5 4

 

 Ovolika koncentracija vitamina na jednom mestu je impozantna, pored jačanja IMUNOG SISTEMA ima uticaja i na :
– baznost organizma , drži 12 sati bazan organizam
– moćan ANTIOKSIDANT
– reguliše nivo šećera u krvi ISPROBANO OD 20 NA 6.5 ZA 15 dana
– smanjuje nivo stresa
– stimuliše stvaranje energije ( mogu da dodam „vadi iz depresije“ )
– stimuliše moždane funkcije ( počela sam sa lakoćom da čitam i pišem)
– pospešuje varenje ( uredila mi se stolica)
– uklanja i smanjuje simptome energije

Q10 se nalazi u Nitroextrim kapima 5 - Nitro Extreme 1

 

Jačim koncentratom biljke noni, ova jedinstvena formula će maksimalno intenzivirati Vaše potencijale. Kyäni Nitro Xtreme, vrhunski izvor energije za sve one koji nastoje da ostvare krajnje granice svojih sposobnosti.

  • CoQ10 doprinosi zdravlju krvotoka i kardiovaskularnog sistema
  • Magnezijum reguliše funkciju mišića i metabolizam
  • Cink reguliše metabolizam masnih kiselina i kognitivnu funkciju
  • Chromium pomaže smanjenju masti i održava mišićni tonus
  • Niacin reguliše šećer i holesterol

 Samo ova dva proizvoda će vam pomoći da prebrodite Koksaki virus, da ne ostavite posledice na vaš oganizam. Normalno uz pravilnu ishranu, bez prejedanja i odmaranje.

PS Ina je posle tri meseca zdrava ko „dren“ i nije imala alergije koje su joj bile propratna pojava svakog proleća. Jak imunitet i alergijama, virusima i drugim bolestima doviđenja.

U svakom slučaju za preventivu od svih bolesti, sa pojačanu energiju kod sportista, za sprečavanje kancera, zaustavljenje napredovanje kancera i postepeno ubijanje ćelija kancera najbolji je Kyani trougao

 

 

6659887_orig

 

 

Ljubi vas Vaša tetka Saveta 🙂

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s