Saveti života

Zakon manjeg otpora, kako ga delotvorno sprovesti


Ovaj zakon sastoji se od tri faktora , tri načina na koji princip “ čini manje , a postigni više “ možete delotvorno sprovesti u akciju .

index

Prvi faktor je PRIHVATANJE . Prihvatanje jednostavno znači da se obavežete na sledeće : “ Danas ću prihvatati ljude , situacije , okolnosti i događaje baš kako budu dolazili . “

To znači da ću znati da je ovaj trenutak onakav kakav treba da bude , jer je ceo svemir onakav kakav treba da bude . Ovaj trenutak – ovaj kojeg upravo sada doživljavate – vrhunac je svih trenutaka koje ste doživeli u prošlosti .

Kada se borite protiv sadašnjosti zapravo se borite protiv celog svemira .

Umesto toga možete odlučiti da se danas nećete boriti protiv celog svemira tako što se nećete boriti protiv sadašnjeg trenutka . To znači da je vaše prihvatanje ovog trenutka potpuno i celovito .

Prihvatajte svet onakvim kakav jeste , a ne onakvim kakav bi vi želeli da bude .

Ovo je važno razumeti . Možete želeti da svet u budućnosti bude drugačiji , ali u ovom trenutku morate ga prihvatiti takvim kakav jeste .

Kada se osećate osujećenim ili uznemirenim zbog neke osobe ili situacije , presjetite se da ne reagujete na osobu ili situaciju već na svoje osećaje prema toj osobi ili situaciji .

To su vaši osećaji , a vaši osećaji nisu tuđa greška . Kad ovo budete u potpunosti spoznali i razumeli , bićete spremni da preuzmete odgovornost za svoje osećaje i promenite ih .

Skraćen, ako je došlo do takve situaciji, to je to ovog trenutka se to ne može promeniti, ne vredi ni plakati, ni bacati se u očaj. Ima jedna velika mudrost koju sam naučila od mog kolege pre dvadesetak godina, tada mi se učinila glupa, ali primenom nje u kasnijem životu u takvim situacijama bila je delotvorna maksimalno.

Osetite se u trenutku otsutnosti, potpuno slobodno :)
Osetite se u trenutku otsutnosti, potpuno slobodno 🙂

Elem, u takvim situacijama prihvatimo ono što nam je poslato, zahvalimo se i kažemo „Hvala na datom, molim vaseljnu da reši sve moje probleme na najbolji način.“ I sklonite se na sat dva, i fizički i umno, svaki, ali svaki put kada sam to uradila u roku od sat vremna bilo je rešenja za novonastalu situaciju, a ja nisam se tresla, brinula i navlačila negativnost oko sebe.

Znam da vam deluje šašavo, ali deluje. Caka je u tome da samo kada se sklonite da se STVARNO sklonite umno i fizički

Drugi faktor je ODGOVORNOST . Šta znači odgovornost ? Odgovornost znači da ne krivite nikoga i ništa za svoju situaciju , što znači ni samog sebe .

Prihvativši tu okolnost , taj događaj , taj problem , odgovornost predstavlja sposobnost stvaralačke reakcije na situaciju kakva je sada .

Odgovornost-bez-granica-Logo

Svi problemi u sebi sadrže seme nove prilike , a ta vam spoznaja omogućava da ovaj trenutak preobrazite u povoljniju situaciju ili pojavu .

Jednom kada to uradite , svaka takozvana uznemirujuća situacija postaće mogućnost za stvaranje nečeg novog i divnog , a svaki takozvani nasilnik ili tiranin postaće vaš učitelj . Stvarnost je tumačenje .

Ukoliko izaberete da protumačite stvarnost na taj način , imaćete oko sebe mnogo učitelja i mnogo prilika za napredak .

Kad god se suočite sa tiraninom , nasilnikom , učiteljem , prijateljem ili neprijateljem ( svi oni predstavljaju isto ) podsetite se : „Ovaj trenutak je takav kakav treba biti . “ Na kakve god odnose naišli u životu , u ovom trenutku oni su upravo takvi kakvi su vam potrebni .

 

Treći faktor Zakona najmanjeg napora je ODUSTAJANJE OD ODBRANE , što znači da odbacite potrebu da uveravate ili navodite druge ljude da prihvate vaše stavove .

Ako posmatrate ljude oko sebe vidjećete da 99% svog vremena provode u branjenju svoga stava .

Ako biste odbacili potrebu da branite svoje stavove u tom biste odbacivanju stekli pristup ogromnoj količini energije koja se prethodno rasipala .

Kada se ponašate branilačke , krivite druge i ne prihvatate predanost trenutku , vaš se život susreće sa preprekama .

Kad god se susretnete sa otporom , shvatite da će , ukoliko forsirate situaciju , otpor samo porasti .

Potpuno odustanite od branjena svojih stavova . Kada nema ničega što biste branili , time ne dozvoljavate nastavak rasprave .

Ako to činite stalno , ako se prestanete boriti i opirati , počećete konačno da živite .

Prestanite biti tuđa marioneta i imajte svoje stavove i stojte iza njih 🙂

Master with puppet

 

Dipak Čopra + Tetka Saveta

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s