Saveti života

Želim vaša objašnjena, komentare i prvenstveno ideje – rešenje :(


Apel-za-pomoc-610x395

Pitam kao čovek, ministre, rukovodioce Opešte bolnice u Kruševcu i ostala odgovorna lica da li ima rešenja za sledeće što ću izložiti, da li vi možete to da rešite, ako ne možete pustite one koji to mogu rešiti, projektima donacijama i itd. ne mešajte ovde politiku jer joj ovde nije mesto.

Uh, ne znam odakle da počnem. Ovo me muči danima, pa i godinama. Već je poznato da radim ko negovateljica, i redovno sam po bolnicama, raznim odeljenjima iste.

Svi mi koji odemo tamo želimo što pre da završimo ono za šta smo došli i da napustimo to mesto. Neki to primete, neki su i oguglali i više ništa ne primećuju, znaju da im je muka ali više ne znaju od čega.

Često sam na onkologiji, ambulanti Kruševačke bolnice. Znate li šta je onkologija? To je odelenje gde odlaze oni koji su oboleli od najtežih oboljenja, kancera. Nikada nikome ne želim da poseti to odeljenje.

Šta jedan onkološki bolesnik treba da ima?

Treba mu prvenstveno KISEONIK, jer je on jedan od bitnih elemenata, koji ubija stanice kancera. Nije to jedini, ali je jedan od bitnih činilaca, zatim odsustvo STRESA, dobar PSIHOLOG koji će ga sprovesti kroz ovo teško oboljenje itd. Hodnik pun ZELENIL BILJAKA koje čiste vazduh, prerađenu VODU – ovo je samo osnova.

Kada odete na odeljenje onkologije u Kruševcu, prvo naiđete na „smrad“, što od ustajalog vazduha, što od isparenja od pacijenata. Zašto, zato što masa pacijenata stoje u jednom hodniku, od metar i dvadeset centimetra.

Šta je tu bitno, da ako hoćeš da pređeš do ordinacije, treba da na kraju hodnika čekaš da prvo izađe jedan pacijen, pa da uđe drugi. Ili da se mimoilaze, pazeći da ne padnu na onog koji sedi na stolici, i to sve u tih metar i dvdeset santimetra.

NEMA ni jedan prozor, niti otvor za ventilaciju, zbog mraka stalno je upaljeno svetlo. Pcaijenti, pa i sestre i lekari, znoje se, muka im je, a treba da su na čistom vazduhu, da udišu kiseonik. Da imaju aparat sa vodom. I to je samo ono osnovno!

Umesto toga uništava im se i ono malo dostojansta. Uništava,  i guše se. Nervozni su, ljuti u nekom trenutku i ne znaju zašto ošamućeni od zagušljivosti. Ako mi ne verujete, odite jednom na pregled preventivno, preventiva je najbitnija, pa ćete videti.

Imate jedan deo koji je malo širi, ali ga delite sa maksilofacijalnom hirurgijom, da bolesnici od kancera, zajedno u čekaonici iz koje se direktno ulazi u operacionu salu za maksilofacijalnu hirurgiju???

Kome je ovo palo na pamet da izkombinuje nije mi jasno, taj kao da nije završio medicinu.

Nemojte samo počinjati sa pričom o tome da nema mesta, jer mesta ima, postoje 2-3 zgrade koje zvrje prazne u krugu bolnice. Da one treba da se renoviraju, ali možete pare od crkvi, crkvenih domova, vladikinih dvora i ostalih crkvenih nezasitosti, uložit u bolnicu jer ne znate kada će ona nekom vašem da zatreba. Nemaju svi uslove da idu po Beogradu, inostranstvu, a i zašto bi, imamo ovde dobre stručnjake. Nisam protiv crkve, ali u bolnici se leče ljudi, a da se moliš možeš gde hoćeš, zar nije Bog svuda oko nas?

Doktori Zoran, Božica, Lela, Suzana, kao i medicinske sestre, maksimalno se trude da brzo i efikasno obave svoj deo posla, uvek ljubazni, uvek tu da saslušaju pacijenta, ali i znaju da su uslovi za pacijente užasni – a oni su nažalost nemoćni. Ako se ne pokrene od vrha, ministrastva zdravlja, rukovodilaca bolnice, da svi na ovo ne okreću leđa, i oslanjaju se da će ovo završiti neko od budućih rukovodioca, uzaludan je trud i zalaganje doktora i sestara.

E, da! Pa zaboravila sam takozvanu dnevnu bolnicu gde se prima hemoterapija, dve sobe otprilike 3×4, u jednoj ima jedan krevet , odnosno u svakoj ima od tri do pet stolica za primanje terapije. Jedan drugom samo što ne sede na glavu, zagušljivo, kada je napolje 40 stepeni, u „dnevnoj bolnici“  je 50°, nema klime, a u hodnicima 45°, a baš tada im treba komfor, jer se hemoterapija teško podnosi.

Ovo malopre sam vam od juče opisala, i to nije bila neka gužva, a kada je gužva jedan drugom samo na glavu ne stanu, guraju se znojavi, ljuti , pa bolesni su nije im lako, izašli bi iz svoje kože od brige, a sami uslovi to osećanje samo pojačavaju. Da se razmemo, ja sam strpljivo čekala svoj red, došla sam za drugog, ali sam od tih nepodnošljivih uslova, i gledajući ove bolesne ljude kako se muče, unervozila, preznojavala, i stvarno mi je došlo da izađem iz svoje kože, a nisam bolesna kao oni. Kako je njima ne želim da osetim i da budem na njihovom mestu.

1000%, da bi mnogi bolje podneli i bolest i hemoterapiju, da su uslovi pristojni, nikakav luksuz već samo osnovno, BIO BI VEĆI BROJ IZLEČENJA.Verujte mi da nekima baš zbog ovakvih uslova, prekipi sve i predaju se, jer ovi uslovi kao da kažu “ ma od vas nema više vajde, ne trebaju vam ni bolji uslovi, što bi ulagali u vas „

Ne prčajte mi samo da nije moguće, u privrdi sam bila dovoljno dugo da znam da bi dobar projekat, za ovakve stvari brzo i efikasno našao investitore i donatore. Politiku ostavite na stranu. Naravno, i ako znate način da se zaobiđu gladni rukovodioci koji bi svoj deo kolača. Da li je moguće da se u ovoj zemlji gleda samo profit, ima li onih koji razmišljaju o bolesnima, BOLEST ne bira, danas je neko tamo, sutra si ti taj kome treba lečenje ili tvoj bližnji, POKRENITE se KRUŠEVLJANI, dajte inicijativu da se ovo promeni.

Ne bih sada o drugim odeljenjima, malo pristojnije je na hirurgiji, sada i na ginikologiji, a na internom kao u logoru, takvi su medecinski radnici, kao SS-ovci. Tu nema mesta za sedenje, sede njih par, a ostali jedva nađu mesta za stajanje i čekanje.A tek zakazivanje, pa to je noćna mora. Za ova odelenja trebaju isti uslovi kao i za onkologiju, jer su tu šećeraši, srčani bolesnici itd.

Ja ovde prvenstveno MOLIM da se nađe rešenje za ONKOLOGIJU Kruševačke bolnice, jer tamo je najgore, tamo su bolesnici sa najtežim oboljenjem. Tamo nema protekcije, tu su svi jednaki. Molim vas dajte im uslove za lečenje, pružite im dostojanstvo!

pomoć-580x333

Tetka Saveta

Advertisements

3 мишљења на “Želim vaša objašnjena, komentare i prvenstveno ideje – rešenje :(”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s