Med je najjeftinije zdravlje koje može da se kupi i zato kupovina ovog pčelinjeg zlata nije prilika da uštedite koji dinar. U prodavnicama je med industrijski, na pijacama, nažalost, često lažan, pa to što je jeftiniji, zapravo predstavlja bacanje para, jer od njega nema nikakve zdravstvene koristi.

revelstoke MOuntain_800

Falsifikatori veoma uspešno koriste neznanje potrošača, svesno ih truju i ugrožavanju njihov ionako nizak standard, ali zato vi možete bez laboratorijskih uslova kod kuće proveriti šta ste kupili, pa da više nikad ne odete na istu tezgu. Pčelar i apiterapeut Aleksandar Bikar otkriva kako to možete da uradite brzo i lako.
1. U kašiku usuti malo meda. Držati kašiku iznad plamena sveće postepeno je zagrevajući dok med ne proključa. Ako vri i ne menja boju i miris, onda je pravi. Ako potamni ili miriše na šerbet, onda je falsifikat.
2. U posudu staviti dve kašike meda. Dodati šest kašika alkohola i postepeno zagrevati na električnom šporetu deset minuta. Ne sme se zagrevati na otvorenom plamenu zbog mogućnosti da se alkohol zapali. Ako se na dnu pojavi beli talog, med je falsifikovan.
3. U čašu staviti supenu kašiku meda i isto toliko destilovane vode. Dobro izmešati i dodati nekoliko kapi joda. Ako poplavi, onda nije med, nego falsifikat u koji je dodavan skrob ili želatin.

 

 

Kristalizacija je svojstvo prirodnog meda
Gledajte da li će se med kristalisati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira na to koliko dugo je stajala, dok će se pravi med kristalisati.

 

Falsifikovani med sastoji se pretežno od kristal šećera, ali tu se mogu naći kukuruzni, kao i bombonski sirup koji se koristi u konditorskoj industriji. Zato kad nađete dobar med, ne žalite pare jer on sadrži više od 300 lakoresorbujućih materija, među kojima su minerali, vitamini, esencijalne amino-kiseline, biljni antibiotici… Med jača imuni sistem, utiče na formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca, ukratko lista blagodeti koje donosi zdravlju je beskrajna.

 

Od meda se pravi i napitak za koji kažu da topi kilograme i snižava holesterol

 

Vrste meda i njihova lekovita svojstva

 

LIPOV MED
Bistar je, gotovo proziran i blagog ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlada i gripa. Podstiče znojenje, povoljno deluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima.

 

 

CVETNI MED
Dobija se iz različitih vrsta cveća, u zavisnosti od podneblja. Blagog je i aromatičnog ukusa. Zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, kao i kod sezonskih alergija i alergijske astme. Uzimajte jednu kašiku meda dnevno, tokom cele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.

 

BAGREMOV MED
Karakterišu ga izrazito svetložuta boja i blag ukus. Ova vrsta meda odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktično ne oseća u napicima. Koristi se i kod problema sa krvnim sudovima i zatvora. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti. Za smirenje pre spavanja popijte šoljicu čaja od matičnjaka s dodatkom kašičice bagremovog meda.

 

ŠUMSKI MED
Ovo je vrlo cenjena vrsta meda, jako ukusan i tamne boje. Vrlo brzo se kristališe. Snažno je antimikrobno i antiupalno sredstvo. Zbog visokog udela gvožđa preporučuje se anemičnim osobama, kao i za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Bogat je mineralnim solima i sadrži malo šećera. Šumski med se preporučuje posebno za lečenje upale pluća: veliku kašiku dodajte u 3 dl biljnog čaja i pijte tri puta dnevno pre jela.

Na lageru šumski i livadski med, po ceni od 600 dinara po kilogramu, telefon 0691954621

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

Облак ознака

%d bloggers like this: