Saveti života

Učini nešto, pokreni se – prestani se samo žaliti


3a3e0438cf379166eba8c5817da031f7
Učitelju – jednom je pitao učenik – zašto postoje teškoće, koje nas ometaju da postignemo cilj, udljavaju nas od izabranog puta, pokušavaju da nas primoraju da priznamo svoju slabost?

– To što ti zoveš teškoćama – rekao je Učitelj – zapravo je dio tvog cilja. Prestani da se boriš sa tim. Samo razmisli o tome, i uzmi to u obzir kada biraš put. Zamisli da strijeljaš iz luka. Cilj je daleko i ne vidiš ga, pošto je na zemlju pala gusta magla.

ciljevi
Da li se boriš sa maglom? Ne, ti čekaš da vjetar dune i magla nestane. Tada je meta vidljiva, ali vjetar preusmjerava let tvoje strijele. Da li se boriš sa vjetrom? Ne, ti jednostavno odrediš njegov smjer i podešavaš strijelu na malo drugačiji ugao. Tvoj luk je težak i čvrst, ti nemaš snage da povuče tetivu. Da li se boriš sa lukom? Ne, ti treniraš svoje mišiće, i svaki put jače povlaćiš tetivu.
– Ali, postoje ljudi koji strijeljaju iz laganog i gipkog luka po vidljivom, mirnom vremenu, – rekao je uvrijeđeno učenik. – Zašto se samo moja strijela susreće sa toliko prepreka na svom putu? Da li se svijet opire mom kretanju naprijed?

– Nikada ne gledaj na druge – nasmiješi se učitelj. – Svako ima svoj luk, svoj cilj i svoje vrijeme za hitac. Jedni imaju za cilj pogodak centra mete, a drugi – mogućnost da nauče kako da strijeljaju.
Copy of mozes

Učitelj je spustio glas i nagnuo se prema učeniku:

– Želim još da ti otkrijem strašnu tajnu, momče. Magla ne pada na zemlju da bi omela tvoj hitac, vjetar ne počinje da duva zbog toga da tvojoj strijeli promijeni smjer, čvrst luk nije napravio strijelac da bi ti shvatio svoju slabost. Sve to postoji samo po sebi. To si ti odlučio da u tim uslovima možeš precizno da pogodiš cilj.

Zato, ili prestani da se žališ na teškoće i počni da strijeljaš, ili umiri svoju gordost i izaberi lakši cilj. Cilj, na koji možeš strijeljati iz blizine …

Vaša tetka Saveta 🙂
Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s