Saveti života

Mislite na starost posebno ako ste žena


Slično iskustvo sam imala sa nekih dvdeset i dve  godine, kao u donjem tekstu. U to vreme su bili aktuelni časopisi Bazar i Nada, u kojima si imao što šta korisno da naučiš, u odnosu na današnje časopise koji su narodski rečeno đubre. 

Postojala je rubrika saveti ili pisma čitalaca,nisam sigurna,  ukratko ovako je glasila jdne objava: „Imam četrdeset pet godina ostala sam sama i bez srestava za život. Muž mi je našao mlađu ljubavnicu i posle dvadesetpet godina braka smo se razveli, a deca su otišla svojim pute.

Muž mi nije dao da radim, da bih bila uz decu i da bi ga čekao topao obrak kada dođe kući. Decu sam odgojila, odškolovala, a njega negovala očigledo za drugu, a na sebe nisam mislila….“

Za mene je ovo bio znak, da trebam na vreme da mislim na sebe. I ako sam imala protivljenje da se zaposlim, uradila sam to protiv njegove volje, i verujte mi imao je i topao obrok, i sve ispeglano i čisto. Deca su išla u obdanište, zabavište, završili fakultet. A našla sam vreme i za sebe, da se posvetim raznim obrazovanjima, da idem na vežbe, sada su to pilatesi, oge, aqvabik ( e ovo sam zanemarila , ali u ponedeljak 25.4.2016 sigorno idem, pa makar se okreno ceo svet bez mene u kući ). I spostavilo se tačna priča gospođe iz časopisa, nije muž našao malađu, ali svoja prvobitna porodica mu je najvažnija, pa ako oni kažu da ide u selo, on mora da ide, i ako tamo nema ničega, jbg, svako ima svoj porok., deca su našli svoje puteve, porodice osnovali i ne mogu ja od njih da tražim da ništa, nego kada mogu oni viđam se sa njima. 

Ali zato ja imam svoj posao koji volim, učitelj masaže i svoje društvo, sa kojim održavam kontakte, jer nažalost u ovom ludom vremenu nas je sve manje, a nisu nam godine za to. Bavim se nekim humanitarnim radom, i osećam se korisnom.

Preporuka svim od 15- 40 godina, može i starijima, nađite sebe i posvetite se prvo SEBI, pa onda drugima.

&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&

Mlada žena koja se tek udala jednog je vrelog letnjeg dana došla u posetu svojoj majci. Sela je u fotelju i dok je pila ledeni čaj, započele su priču o životu, o braku, o odgovornostima i obavezama zrelih ljudi.

generacije-beba-mama-baka-baba-foto-profimedia-1444578703-759773

Majka je zamišljeno promućkala kockice leda u svojoj čaši i onda je jasno i trezveno pogledala svoju kćerku.

”Nemoj nikad zaboraviti svoje prijateljice!”, rekla je.

“One će ti biti sve važnije, kako budeš postajala starija. Koliko god budeš volela svoga muža, koliko god budeš volela svoju decu, one će ti ipak biti potrebne. Seti se da povremeno izađeš negde s njima, da se i dalje družiš s njima. I zapamti da tvoje prijateljice nisu samo prijateljice, one su i tvoje sestre, tvoje kćeri i ostali tvoji rođaci. Biće ti potrebne druge žene. Ženama su uvek potrebne druge žene!” piše Hayat.

“Kakav blesav savet “, pomislila je kćerka.

“Zar se nisam upravo udala? Zar nisam upravo zakoračila u svet parova? Za ime Boga, ja sam udata žena, odrasla! Nisam neka šiparica kojoj su potrebne prijateljice! Moj muž i moja porodica svakako će biti sve što mi je potrebno da moj život dobije pravi smisao.”

Ali, ipak je poslušala svoju majku i nastavila da održava kontakte sa svojim prijateljicama.

Kako su godine prolazile jedna za drugom, ona je polako počela da uviđa da je njena majka, ustvari, tačno znala šta govori. Kako vreme i priroda donose promene u životu svake žene, prijateljice ostaju najveći oslonac za nju.

10401107_10205900731305074_214379689751209465_n

U svojim 40-im, evo šta je naučila:

Vreme prolazi.

Život se događa.
Distanca razdvaja.

Deca odrastaju.

Ljubav bledi.

Srca se slamaju.

Poslovi dođu i prođu.

Karijere se završavaju.

Roditelji umiru.

Kolege zaboravljaju usluge.

Muškarci imaju svoj svet.

Ali, prijateljice ostaju uz tebe, ma koliko vremena i kilometara bile daleko od tebe. Prijateljica nikad nije toliko daleko da ne može biti uz tebe, kada je potrebna.

Dok budeš morala ići tim usamljenim putem koji se zove život i kad budeš morala ići sama, tvoje prijateljice će biti tu, pored puta, navijajući za tebe, moleći se za tebe, trudeći se oko tebe, zalažući se za tebe i čekajući te na kraju puta širom raširenih ruku. A ponekad će čak i prekršiti pravila zbog tebe.

Pa izvučite pouku iz oba teksta, ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s