Saveti života

Japanska jabuka – kaki


Japanska jabuka kaki je najveći rezervoar vitamina C
Japanska jabuka kaki ili persimon, kako je često nazivaju, predstavlja veoma zanimljivo, ukusno i lekovito voće. Odlikuje ga zlatno-žuta boja, glatka kora i karakterističan sladak ukus.
Ovaj neobičan plod će nekoga podsećati na paradajz, ali kad ga presečete na pola, otkrićete da je ovo sočna voćka čije meso sadrži brojne lekovite sastojke. Kao što se može pretpostaviti po samom imenu, kaki voće vuče poreklo iz dalekog Japana, gde se mogu pronaći stabla stara nekoliko vekova.
Danas se ono uzgaja i širom Evrope, a u poslednje vreme javila se velika zainteresovanost i na našim prostorima. U nastavku teksta otkrićemo vam nekoliko detalja za šta je dobra japanska jabuka kaki, kako može da utiče na vaše zdravlje, a sigurni smo da ćete želeti da okusite ovu zanimljivu voćku.
Uzgoj japanske jabuke kaki u Srbiji i regionu
Ova biljka je iz Azije tokom 19. veka preneta i u Kaliforniju, odakle se proširila na ceo SAD, gde je danas veoma popularna.
Japanska jabuka kaki raste u formi drveta i može da dosegne visinu i do 8 metara. Tokom leta na njemu sazrevaju zdravi plodovi, a beru se početkom zime, kada svo lišće opadne. Mnogi ljubitelji botanike kažu da u to vreme ovo drvo podseća na stablo sa narandžastim lampionima, što predstavlja veoma lep prizor. Kada je u pitanju uzgojanje kaki jabuka u našem regionu,znajte da je potrebno odabrati adekvatno zemljište i imati dobre klimatske uslove. Potrebno je naglasiti da postoje različite vrste ovog voća, pa se stoga razlikuju po svom obliku, boji i nutritivnim osobinama. Tako možete pronaći plodove koji teže i po pola kilograma, imaju raznolike bole od žute, preko narandžaste do crvene. I sam oblik varira, od onog koji je oblika srca, paradajza, pa sve do jednog koji podseća na bundevu.
Ako planirate njihov uzgoj, najbolje je da sadnice japanske jabuke nabavite iz nekog od rasadnika, a potom mu namenite mesto na kojem zemljište nije previše vlažno. Odgovaraće mu toplo vreme, pa stoga gledajte da dobija sunčevu svetlost tokom celog, ili većeg dela dana. Potrebno je da bude zaštićeno od vetra i uticaja hladnijeg vremena, kako biste mogli početkom zime da uberete njegove plodove. japanska jabuka kaki za dobro zdravlje
Sastav i lekovita svojstva kaki jabuka
Ukoliko obraćate pažnju na ishranu i na umeren unos hrane, rećićemo vam da kaki jabuka kalorije sadrži u umerenoj količini. Tačnije, u 100 grama ove voćke nalazi se oko 70 kcal, a da pri tom ne sadrži ni malo masti. Osim toga, njegovo meso obiluje lako svarljivim vlaknima koja su sjajan pokretač probave. U 100 gr nalazi se oko 3,6 grama različitih rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana
. Kaki voće je fenomenalan izvor snažnih antioksidanasa poput katehina, a prisutna je i betulinska kiselina.
Njihova kombinacija omogućava vašem organizmu dozu lekovitih materija koje će vas zaštiti od pojave tumora.
Osim toga, japanska jabuka pomaže i pri odbrani od infekcija i upala, a zanimljivo je da ovo voće predstavlja sjajan lek za zaustavljanje krvarenja i protiv pucanja kapilara.
Vitamin A, beta karoten, likopen i lutein nalaze se u ovom ukusnom plodu, a njihovo prisustvo donosi brojne zdravstvene beneficije za vaš organizam.
Najznačajnije svojstvo ovih lekovitih materija jeste da veoma uspešno jačaju imunitet i vrše detoksikaciju. Zajedno sakupljaju sve slobodne radikale i eliminišu ih iz tela, pa se u Japanu kaki voće smatra saveznikom u borbi protiv starenja. U samom mesu ove ukusne namirnice nalazi se i dosta vitamina C, koji će pored prethodno navedenih lekovitih materija pomoći jačanje imuniteta.
Ukoliko se japanska jabuka kaki tokom zime konzumira redovno, budite sigurni da ćete biti zaštićeni od prehlada, gripa i različitih upala. Naposletku, ovo egzotično voće obiluje flavonoidima, tačnije kvercetinom.
Ovo praktično znači da je kaki jabuka fenomenalan zaštitnik protiv kradiovaskularnih bolesti, pre svega visokog pritiska i povišenog holesterola. Upotreba japanskih jabuka za zdravlje
Japanska jabuka kaki je ukusno egzotično voće koje je slatko i verujemo da ćete ga zbog toga zavoleti na prvi zalogaj. Ipak, ono zbog čega ćete se još više vezati za nju jesu zdravstvene koristi koje ona donosi za vas i vaš organizam.
Sprečava rak i maligna oboljenja
Kaki voće je prepuno antiokdisanasa koji imaju antikancerogeno dejstvo. Samim tim, ono se uspešno bori protiv slobodnih radikala koji su glavni uzročnici pojave malignih bolesti.
Ove nuspojave ćelijskog metabolizma sprečićete ukoliko svakog dana konzumirate jednu japansku jabuku dnevno. Time ćete poboljšati opšte zdravstveno stanje, eliminisati sve štetne materije iz tela i smanjiti rizik od pojave raka.
Jača imunitet bolje od tableta Osim što sprečava maligna oboljenja, japanska jabuka kaki kao lek može da se koristi i zarad jačanja odbrambenog sistema našeg organizma.
Kao što smo već rekli, ovo voće obiluje vitaminom C, i pruža vašem telu čak 80 procenata njegovih dnevnih potreba. Samim tim, stimulisaće proizvodnju belih krvnih zrnaca koji su primarni borci protiv mikrobioloških, virusnih i gljivičnih infekcija.
Smanjuje telesnu težinu
Kaki voće je sjajan izbor za osobe koje žele da oslabe uz neku od dijeta. Obzirom da ne sadrži masti, a sa druge strane obiluje vlaknima, ovi ukusni plodovi su odličan saveznik u borbi protiv suvišnih kilograma. Ubrzaće metabolizam, a posebno je korisno da ga konzumirate ukoliko ste fizički aktivni, jer ćete na taj način dobiti dovoljno energije uz koju će vaše telo putem vežbanja eliminisati masti iz tela.
Pospešuje bolje varenje
Poput većine voća, japanska jabuka lekovita svojstva ima i u domenu pozitivnog uticaja na probavu i sistem za varenje. Vlakna koja se nalaze u njoj pomažu da digestivni trakt svari hranu na efikasniji način, lakše je provede kroz creva i dovedu do lakšeg pražnjenja. Samim tim, blago povećavaju lučenje želudačne kiseline i ublažavaju simptome opstipacije i dijareje. Sve u svemu, kaki voće je najbolje rešenje za sve one koji pate od problemima sa probavom i koji žele da na efikasan i brz način dovedu varenje u normalu.
Sprečava ubrzano starenje kože
Japanska jabuka je pravi bogati izvor vitamina A, za koji je opšte poznato da blagotvorno utiče na kožu. Pored njega, koncentracija beta-karotena, luteina i likopena daće joj pravi prirodni anti-age tretman, jer će sprečiti znakove preranog starenja poput bora, staračkih pega, podočnjaka i opuštenih mišića.
Osim toga, postoje saznanja da ovo voće eliminiše rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.
Odličan izbor za bolji vid
Kompleks B vitamina uz vitamin A dokazano pozitivno utiču na poboljšanje vida. Japanska jabuka kaki je pravi prirodni lek kada je u pitanju očuvanje zdravlja očiju, pa vam savetujemo da ga uvrstite u svoje prehrambene navike.
Na taj način ćete sprečiti i makularne degenerativne promene, kataraktu i noćno slepilo.
Reguliše krvni pritisak Kaki jabuke sadrže još jedan veoma bitan mineral koji je bitan za vaš organizam, a to je kalijum. Njega u ovom voću ima u značajnim količinama, pa stoga pozitivno utiče na regulaciju krvnog pritiska, povećavajući protok krvi kroz celo telo
Njegovim snižavanjem smanjuje se opterećenje kardiovaskularnog sistema i sprečavaju se pojave bolesti srca i krvnih sudova
Odlično rešenje protiv malokrvnosti
Osim što reguliše krvni pritisak, kaki voće je odličan stimulans za stvaranje novih crvenih krvnih zrnaca. Tajna leži u visokim količinama bakra u ovim plodovima, koji blagotvorno utiče na nivo hemoglobina u krvi.
Stoga je preporučljivo da ove jabuke jedu osobe koje pate od simptoma malokrvnosti, čime će poboljšati koncentraciju crvenih krvnih zrnaca. Poboljšava metaboličke funkcije
Japanska jabuka kaki sadrži piridoksin, folnu kiselinu i tiamin koji su osnova za poboljšanje metaboličkih funkcija u organizmu.
Redovno konzumiranje ovog voća davaće telu dovoljno energije koju će moću da iskoristi, čime pozitivno utiče na izgradnju mišića, poboljšava varenje i jača imuni sistem.
Kako se jede japanska jabuka kaki
Kaki jabuka može da se konzumira kao sveža, sušena ili kuvana. Kada je ovo voće u pitanju, veoma je važno da znate da je poželjno oljuštiti njegovu koru. Razlog tome leži u činjenici da ona sadrži velike količine tianina, koji uzrokuje slabiju apsorpciju nekih značajnih materija iz namirnica. Sirove voćke možete iseći na četvrtine ili je jednostavno jedite kao i običnu jabuku. Ono što je još važno da znate kada se jede japanska jabuka kaki, jeste se ona ne sme konzumirati na prazan stomak. U tom slučaju može da dovede do pojave neprijatne dijareje, što je propraćeno i pojačanim gubitkom vode iz organizma. Poželjno je da kaki jabuke upotrebljavate u ishrani nakon nekog većeg obroka, kao što je doručak. Na taj način ćete obezbediti dovoljno veliku količinu energije za svoj organizam koju će vaše telo potrošiti tokom dana. Suve japanske jabuke možete koristiti prilikom pravljenja raznih poslastica, kolača i sladoleda. Jako su ukusne pa ih slobodno ubacite i u ovsene pahuljice i zalijte jogurtom. Sveže voćke uvek možete upotrebiti i kao dodatak voćnim salatama, a posebno su dobre i u pudinzima. Za ljubitelje kompota, rećićemo da je japanska jabuka kaki još bolja ako se skuva u vodi sa dodatkom cimeta i malo limunovog soka. Ovaj fenomenalan obrok ostavite u frižideru da se malo prohladi i poslužite ga nakon ručka. Sjajan desert koji osvežava i daje telu mnogo zdravih i korisnih materija!
Važno je da znate da prilikom biranja voćki obavezno obratite pažnju da li je mekana ili tvrda. Savetujemo vam da uvek birate one mekše, jer su one zrele i spremne za konzumiranje. Naravno, možete kupiti i one tvrđe, samo u tom slučaju trebate ostaviti da odstoje nekoliko dana na sobnoj temperaturi kako bi same sazrele.

Ima li kaki jabuka loše strane?
Najveći rezervoar vitamina C – kaki jabuka ima i svoju tamnu stranu.
Naučnici su otkrili da zbog velike količine tanina može doći do slabijeg usvajanja drugih hranljivih materija, poput vitamina A i beta-karotena, koji se takođe nalaze u ovim egzotičnim plodovima. Pored navedenog, japanska jabuka kaki je snažan laksativ i kao što smo već napomenuli, ukoliko se jede na prazan stomak može izazvati dijareju. Ne bi trebalo da je koriste dijabetičari, jer zbog visokog sadržaja šećera, može uzrokovati neželjena dejstva.
Vaša tetka Saveta 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s