Kinezi su nekad od gloga radili fermentirano piće, a njegovi ostaci pronađeni su u 9. 000 godina starim lončanicama.Smatra se da je već tada bio značajan u religiji. Legenda kaže da je od ovog grma napravljena Hristova kruna od trnja. Uz njega se vežu i mnoga druga vjerovanja, čak i mitovi poput onog o vampirima.
Glog je u to vrijeme rastao u Europi, Aziji, Sjevernoj Americi i Mediteranu, no danas je proširen po čitavom svijetu. Poznat je i pod nazivima bijela drača, bijeli trn, glogić, glogovac, glogovina, oštri trn, trnka, žetica, glagovna glog, gloginja, medvedove hruške.
Lijek za srce
Glog sadrži aktivne tvari s antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima se, uz nešto eteričnog ulja, nalazi trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi sadrže eterično ulje, tanin, saponin, glikozide i fruktozu, te u izuzetnim količinama kalij, natrij, kalcij i soli fosforne kiseline.
Nakon uvrštavanja tinkture svježih plodova gloga u homeopatsku knjigu Vilmara Švaba, postao je popularna biljka i predmet mnogih istraživanja.
Ona su potvrdila da je glog vrijedan lijek za srce.
Među ohrabrujućim zaključcima je i onaj da glog sprečava porast modernoga doba – infarkt.
Svi koji imaju problema s previsokim pritiskom, žele se zaštititi od opasnosti visokog holesterola i ovapnjenja žila, te svi koji pate od srčanih kriza, mogu se s punim povjerenjem liječiti glogom. Ova biljka široko se koristi za održavanje zdravlja krvnog sistema, kod visokog pritiska, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije. Prihvaćen je kao siguran i učinkovit tretman ranih faza srčanih bolesti, te kao djelotvorna terapija kod već uznapredovalih faza.
Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju prehranu stanica srčanog mišića. Uopšteno bi svako iznad 50 godina trebao povremeno uzimati tinkturu gloga.
Druge primjene gloga
Glog je jedna od biljaka s najjačim smirujućim učinkom. Pomaže kod umora, manjka energije, lošeg sna, teškog disanja, vrtoglavica, lupanja srca, tjeskobe, nervoze i šuma u ušima.
Vrijedan je i u menopauzi.
Može se koristiti kao pomoć kod mršavljenja, jer potiče izbacivanje viška vode iz organizma. To ga svojstvo čini korisnim i kod celulita, edema i bolesti zglobova. Glog jača vezivno tkivo na zglobovima, a zbog antiupalnog djelovanja savjetuje se kod ulcerativnog kolitisa i probavnih tegoba.
Štiti od djelovanja slobodnih radikala i sprječava bolesti krvnih žila poput arterioskleroze. Brojne studije o glogu ustanovile su da je on sigurna i dobro podnošljiva biljka. Međutim, glog se ne preporučuje trudnicama i dojiljama
Recept: 300 g gloginja i 150 g šećera sipajte u flašu sa širim grlićem. Nalijte votku do vrha i stavite na prozorsku dasku. Svakog dana promućkajte. Bobice će ubrzo izgubiti boju i obojiti votku. Liker mora da odstoji najmanje šest sedmica. Zatim ga procijedite u drugu flašu. Preporučljivo je da svakodnevno popijete čašicu likera da biste spriječili srčane probleme ili ublažili postojeće lakše tegobe. Ukoliko već uzimate neke druge lijekove za srčane tegobe, obavezno se konsultujte s doktorom prije nego što počnete da pijete liker od gloga, piše “Lepa & Srećna“.
Dostupan svima, nije problem ga nabrati, a delotvoran 🙂
Vaša tetka Saveta 🙂