Saveti života

Urma – energecka bomba


Sada kada je početak proleća, kada se menja klima, veliko kolebanje temperatur i naš organizam nije sposoban da se brzo prilagodi, kada nam pada energija URMA je idelan da nam pomogne da prebrodimo ovaj period.

U daljem tekstu, o URMI i recept za enrgecke štanglice.

Iako i nisu baš toliko popularne, urme spadaju u veoma važnu hranu za zdravlje našeg organizma. Urme mogu biti idealna zamena za dosta nezdravih deserata, a istovremeno nude dosta korisnih prednosti.

Urme su bogate nutrijentima, kao što su: vlakna, minerali, vitamini i enzimi. 

3 urme dnevno prave razliku i to na ovaj način: 

1. Poboljšavaju varenje 

Prepune su rastvorljivih vlakana i odlično utiču na dobro stanje digestivnog trakta. Stimulišu crevada bolje rade, a takođe i predstavljaju deluju preventivno protiv dijareje i zatvora. 

2. Protiv anemije 

Anemija i nivo gvožda u organizmu su usko povezani. Anemija je ozbiljno stanje koje izaziva iscrpljenost i umor kod ljudi koji boluju od toga. Srećom, urme su prepune gvožđe što pomaže krvi da slobodno i jako cirkuliše bez ikakvih prepreka!

3. Jačaju kosti i imunitet 

Bogate su magnezijumom,selenom i manganom, pročišćavaju krv, jačaju kosti i imuni sistem. One će takođe obezbediti dovoljno energije da izdržite i najnaporniji dan! 

4. Obezbeđuju energiju za ceo dan

Zahvaljujući prirodnim šećerima koji se nalaze u urmama, kao što su: glukoza, saharoza i fruktoza, urme daju energiju vašem telu tokom celog dana. Takođe, vlakna koja se nalaze u urmama su važna zbog toga što pružaju osećaj sitosti, a i dalje vam daju potrebnu energiju da budete aktivni.

5. Održavaju srce zdravim 

S obzirom na to da imaju visok nivo kalcijum, urme uspešno održavaju dobru i zdravu srčanu funkciju. One pritom i smanjuju loš LDL holesterol i to održava srce jakim i funkcionalnim.

Ako ne znate kako da uključite urme u vašu ishranu, evo jednog slatkog recepta da počnete:

Energetska pločica sa urmama – RECEPT!

Potrebni sastojci:

  • pola šoljice kako prah
  • 1/8 šoljice lomljenih sirovih badema
  • 1/8 šoljice seckanih urmi
  • 1 kašika cimet
  • 1/3 topljenog kokosovog ulja
  • kokosove pahuljice (po želji)

Priprema: 

Ubacite kakao prah, cimet i kokosovo ulje u jednu posudu i dobro promešajte. Prebacite smesu na papir za pečenje.

Potom pospite bademe i urme po vrhu. Stavite smesu u frižider i služite ohlađeno.

 

Priložite vaša iskustva, recepte uvek dobrodošli,

vaša etka Saveta 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s