Saveti života

Celer – proleće i detoksakicije svih vrsta ;)


Korijen celera naročito bi trebalo da bude zastupljen u ishrani tokom zime.

Ovaj plod sadrži obilje hranljivih materija, a naročito pogoduje zdravlju krvnih sudova. Supstance iz celera opuštaju arterije, omogućavajući im da se šire, i tako doprinose elastičnosti krvnih sudova koji su tokom zime često opterećeni velikim temperaturnim razlikama.

Osim toga, hranljive materije iz aromatičnog korijena poboljšavaju krvnu sliku i cirkulaciju, apetit, uklanjaju smetnje kod varenja, dok acetileniks, jedan od njegovih sastojaka, zaustavlja umnožavanje ćelija raka. Efikasan je i u ublažavanju astme, promuklosti, reume, a zbog visokog sadržaja natrijuma – gihta, mokraćnih puteva, bubrega, nervnih oboljenja.

Celer smanjuje i koncentraciju lošeg holesterola, a zbog obilja vitamina C pomaže da se lakše preboli prehlada i poboljša imunitet.

Zbog toga što sadrži aktivne ftalide, sastojke koji opuštaju mišiće arterija, celer može da reguliše i krvni pritisak.

Za celer postoji vjerovanje da pospješuje i spolnu moć. Sirovi celer je veoma efikasan sastojak ishrane kod kožnih oboljenja.

Preporučuje se i osobama koje imaju kamen u bubregu ili mokraćnoj bešici, zato što je dobar diuretik.

Da bi se postigao željeni efekat, treba sitno nastrugati jednake količine celera i jabuke, sastojke dobro izmiješati i uzimati više puta u toku dana.

PROTIV HOLESTEROLA

Za pripremu napitka protiv holesterola od celera i limuna potrebno je:

tri limuna, pola kilograma celera i litar vode. Vodu prokuhajte i ostavite da se ohladi. Limun dobro operite i isijecite na komade, sa korom.

Celer očistiti i isjeći na komade. Limun i celer dobro samljite. Kada dobijete finu kašastu masu prelijte je prokuhanom vodom i izmiješajte. Poklopite i ostavite da odstoji preko noći, a ujutru procijedite i nalijte u staklenu flašu. Pijte ujutru i uveče po pola decilitra napitka, prije jela. Poželjno je da izbjegavate slatko. Poslije osam sedmica provjerite nivo holesterola.

UBLAŽITE REUMU

Prokuhajte pola litre vode i dodajte joj 20 grama lišća celera, poklopite i pustite da se kuha 20 minuta. Skinite sa vatre i ostavite poklopljeno da se prohladi. Procijedite i pijte tokom dana. Za liječenje reume poželjno je svakodnevno piti po četiri šolje čaja od celera u trajanju od 43 sedmice.

A sok od celera 🙂

Evo zašto ne bi bilo loše da povremeno sebi umesto kafe ujutru spremite sok od celera:

Hidrira

OK, napitak je, naravno da će vam utoliti žeđ, ali celer sam po sebi je pun vode, tako da kad ga izbnedirate unosite prilično vode, između ostalog, čak i ako ga pijete nerazblaženog.

Smanjuje nadutost

Čaša ili dve dnevno mogu ublažiti probleme sa nadimanjem.

„Ako vas muči nadutost, sok od celera će vam pomoći jer jer celer prirodni diuretik, što znači da će vam pomoći da se oslobodite viška tečnosti, hidrirajući vas istovremeno“, kaže Ejmi Šapiro.

Pun je antioksidanata

„Celer je odličan izvor antioksidanata, i ima protivupalna svojstva, tako da će vam konzumiranje ovog povrća u bilo kojem obliku popraviti opšte zdravstveno stanje“, savetuje ona. A antioksidanti usporavaju i pojavu prvih bora, jer neutrališu dejstvo slobodnih radikala, što takođe nije zanemaljivo.

Odličan je izvor magnezijuma

Celer je odličan izvor magnezijuma, koji je važan za zdravlje mišića, dobro varenje i dobar san,

„Bogat je i nitratima, koji pomažu u širenju krvnih sudova, poboljšavajući cirkulaciju i snižavajući povišen krvni pritisak kod osoba koje pate od hipertenzije“, kaže nutricionistkinja,. Osim toga, ima protivupalna svojstva, tako da održava sistem organa za varenje zdravim.

Ima vrlo malo šećera

Šolja iseckanog celera (jedna porcija) ima svega jedan gram šećera. Čak i ako za čašu soka iskoristite pet šolja seckanog celera, unećete manje šećera (pet grama) nego što unesete kad popijete jednu čašu soka od pomorandže (oko sedam grama).

Sadrži vrlo malo kalorija

Jedna porcija (šolja seckanog celera) ima oko 15 kalorija. Iako će vam za čašu soka biti potrebno više od jedne šolje seckanog celera, ipak ćete uneti vrlo, vrlo malo kalorija.

Kako se pravi sok od celera?

Ne može biti jednostavnije. Operete celer, iseckate ga, izblendirate i procedite.

Ukus je… pa, onakav kakav očekujete. Relativno blag, slankast, s dozom gorčine, pomalo „zemljan“. Ali, to možete ublažiti ako mu dodate malo vode.

Ipak, imajte u vidu da ako celer konzumirate isključivo u vidu soka, gubite dragocena vlakna, tako da bi ponekad ovu superzdravu namirnicu trebalo da grickate neprerađenu.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s