Saveti života

PRAVILA BONTONA – možda malo čudna, ali su pravila


Bonton - pravila lepog ponašanja - Sveznan

Pravila ponašanja su vrlo jednostavna, samo što smo na neka od njih verovatno zaboravili. Za sad, nabrajamo njih 19 koja su malo poznata… Iznenadićete se…😉😄

 1. Ako kažete: “Pozivam vas”, to znači da vi plaćate. Ako kažete: “Hajmo u restoran”, onda u tom slučaju, svako plaća za sebe.
 2. Nikad nemojte nenajavljeno doći kod nekog. Jedna britanska dama, doskočila je ovom problemu. Kad bi joj gosti došli, bez da su se prethodno najavili, uvek je oblačila cipele i zgrabila šešir. Ako joj se sviđala osoba, uzviknula bi: “Upravo sam se vratila kući!”, ako ne, onda je uzdahnula i rekla: “Ah, kakva šteta, upravo izlazim iz kuće”.
 3. U javnosti nikad ne stavljajte mobilni telefon na sto. Kada to učinite, pokazujete koliko važnu ulogu ovaj uređaj ima u vašem životu, ili što je još gore, da vam je dosadno i kako ste u svakom trenutku spremni da pogledate šta ima novo na Fejsbuku i Instagramu.
 4. Ako sa nekim hodate ulicom i ta osoba sretne svog poznanika i zastane da se pozdravi sa njim, i vi bi trebalo isto da učinite.
 5. Većina ljudi veruje da je ispravan način jedenja sušija korištenjem štapića. Međutim, muškarci, za razliku od žena, ga mogu jesti i rukama.
 6. Uvek morate imati čiste cipele!
 7. Ako vas neko uvredi, nemojte da uzvraćate istom merom niti dižite glas. Nikada se ne spuštajte na njihov nivo. Nabacite osmeh i udaljite se od bezobraznih ljudi.
 8. Muškarac bi trebalo da hoda sa ženine leve strane.
 9. Devet stvari koje bi trebalo da držite u tajnosti, ne poveravati ih nikome: godine, bogatstvo, porodične svađe, religija, zdravstveni problemi, ljubavne afere, pokloni, čast i sramota.
 10. Kada u pozorištu ili bioskopu odlazite do svog mesta, uvek treba da licem budete okrenuti onima koji sede.
 11. Ako vas neko bezobrazno pozove rečima “Ti tamo!”, ne odazivajte se!
 12. Zlatno pravilo kod korištenja parfema je umerenost. Ako ga osetite i u kasnim večernjim satima, onda znajte da ste preterali.
 13. Kada ulazite u prostoriju punu ljudi, na vama je da se prvi pozdravite.
 14. Ako vam je oprošteno, nakon što ste se ispričali, nemojte se više vraćati na tu temu.

Ima tu još po neko, kao što je legendarni Džek Nikolson voleo da kaže: “Ne vičem iz jedne sobe u drugu. Ne otvaram zatvorena vrata bez kucanja. Puštam damu da prođe prva.“

Cilj ovih beskrajnih, jednostavnih pravila je da poboljšaju život. Pazite na svoje ponašanje i verujete da je bonton jako važan. To je jednostavan i razumljiv jezik uzajamnog poštovanja. .

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s