Dijabetes – simptomi, dijagnostika, prevencija

Dijabetes (Diabetes Mellitus) je oboljenje koje nastaje usled nedovoljnog lučenja ili delovanja insulina. Insulin je hormon koji se stvara u žlezdi gušterači – pankreasu  i  odgovoran je za pravilan  metabolizam ugljenih hidrata tj. šećera.

Bez insulina, uneti šećer u organizam putem hrane se ne može preneti iz krvotoka do ćelija, što se ispoljava kao porast šećera u krvi.

Po kriterijumima SZO dijabetesom nazivamo stanje kada je količina šećera u krvi (glikemija našte, nakon 10 sati gladovanja) veća od 7.0 mmol/L.

 Referentna vrednost jutarnje glikemije na prazan stomak je od 3,6 do 6,1 mmol/L.

Simptomi dijabetesa

Dijabetes (šećerna bolest) se manifestuje karakterističnim simptomima:

  • Izražena žeđ;
  • Učestalo mokrenje;
  • Gubitak telesne mase uprkos često povećanom apetitu i pojačanom kalorijskom unosu hrane;
  • Brzo zamaranje i osećaj malaksalosti;
  • Mučnina.

Većina obolelih ima izražene sve ove navedene karakteristične simptome. Međutim, kod simptoma koji nisu  izraženi bolest se otkrije slučajno pri nekom od kontrolnih pregleda.

Neki od simptoma dijabetesa (ne toliko karakteristični) su i:

  • Pojačana potreba za slatkim;
  • Svrab na polnim organima;
  • Promene na koži (čirevi, svrab na koži, perutanje).

Ako imate neki od ovih simptoma, potrebno je da obavite osnovne laboratorijske analize krvi i analizu urina.

Doktor koji se bavi dijabetesom je ENDOKRINOLOG, i vaš doktor opšte prakse treba da vam da da uradite osnovne anlize, uzme amnezu i da zakaže i da uput kod ENDOKRINOLOGA, koji će se detaljno pozabaviti vašim problemom. Nažalost u zemlji smo koja baš i ne bavi se detaljno analizom, ali i mi moramo da informišemo i da tražimo mišljnje ako treba više stručnjaka, ali ne babe , tetka , strine. komšije i td. Tražite mišljenje i usmerenje ljudi koji su obrazovani za to.

U Udruženju dijabetičara u Kruševcu to možete naći, nićićete sa ljudima koji su strpljivi, edukovani i koji mogu da vam daju prave informacije ili da vas uputi gde treba da se obratite ako oni nemaju odgovor.

Слика може припадати 2 особе, људи стоје и текст који гласи „проти шетерне болести друштво борбу крушевац установаза саседишт Mdh крушева друштво за против шеберн крушева амбуланта информ UPOZNAJTE DIJA PREUZMITE KONTR протир друштво крушевац MITEUOS WORLD 14. DIABETES NOVEMBAR DAY“
Слика може припадати 3 особе, укључујући корисника Latinka Milojević и људи стоје

Pratite svoje telo, nemojte da zanemarujete ni jedan problem, jer svako obolenje koje se na vreme primeti, lakše se leči i može da se izleči.

Vaša tetka Saveta 🙂