Ukoliko u organizmu nivo holesterola u krvi nije uravnotežen, to može biti uzrok nastanka nekih bolesti srca i krvnih sudova.
Nije povoljno za organizam da nivo HDL (takozvanog dobrog holesterola) bude niži od nivoa LDL-a (takozvanog lošeg holesterola).
Šta ne treba raditi?
Na nivo holesterola negativno utiču: pušenje, alkoholizam, fizička neaktivnost, neredovna ishrana, prevelika napetost, prekomena težina, previše izlaganja hladnoći, infekcije, stres, psihofizički zamor, hronični umor, hormonski poremećaji…
Šta ne treba jesti?
Navodimo namirnice koje utiču na povećanje nivoa takozvanog lošeg holesterola. Treba ih izbegavati u ishrani ili njihovo korišćenje treba svesti na najmanju meru:
- Beli hleb, pecivo od belog brašna, lisnato testo, čips, smoki, slani štapići nisu preporučljivi, kao ni druga peciva u kojima preovladava belo brašno.
- Jako, masno i začinjeno meso i mesni proizvodi možda najviše utiču na povećanje holesterola: svinjsko meso, slanina, masna govedina, iznutrice, prerađevine od svinjskog mesa (suvo meso, šunka, suva slanina, čvarci, kavurma, kobasice, salame, mesni narezak, paštete…). Lekari savetuju da treba jesti belance, a ne žumance.
- Od mlečnih proizvoda treba izbegavati: punomasno mleko, ovčje kiselo mleko, slatku pavlaku, kiselu pavlaku, punomasni sir, kačkavalj, kajmak, maslac, margarin i šlag.
- Od povrća ne treba jesti u većim količinama avokado, krompir i pirinač, a pogotovu ovu hranu ne treba kombinovati sa hlebom.
- Svinjsku mast, loj i margarin ne treba koristiti za spremanje hrane niti kao masnoću za dodatke hrani.
- Jake i slatke kolače treba izvbaciti iz jelovnika: torte, sitni kolači, tulumbe, baklave, keks, čokolade, bombone, med, šećer, sladoled, palačinke, uštipci…
- Za holesterol nisu poželjni (pogotovu u većim količinama): orasi, lešnici, bademi, suvo grožđe, kandirano voće, sušeno voće, lubenica, kokosov orah, kompoti sa šećerom, slatka i džemovi sa šećerom.
- Majonez kao začin ili preliv sadrži dosta žumanceta, pa se samim tim ne preporučuje za ishranu.
- Alkoholna pića i sokove sa dosta šećera treba izbegavati: pivo, belo vino, sve vrste rakija (žestoka pića), likeri, koka-kola, gazirani napici, kakao, kafa sa šećerom, kokteli i slično.
Lečenje povišenog nivoa holesterola tipa LDL treba sprovoditi prema savetima lekara, a ovo što smo naveli može samo pomoći u lečenju.
Medicinski stručnjaci kažu da nikad nije kasno početi sa promenama u načinu života i promenama u ishrani kako bismo smanjili holesterol i očuvali srce i krvne sudove.
Moja preporuka ponovo iz mojih i iskustva i mojih bliznjih, receot za skidanje holestorola i dijabetesa je slicno i to:
1. Ishrana
2. Setnja brzim hodom 5-10km dnevno
Samo ishrana ili samo setnja,ne daju rezultate vec obavezno jedno i drugo!
3. Uzimanje terapije koji je prepisao lekar!
4. I obavezna redovna kontrola!
Evo nekih komentar koje su dale moji prijatelji na fejsu na moj tekst o ciscenju jetre, jer holesterolom najvise trpi jetra i krvni sudovi!
Jedna moja rodjaka je smislila da smrsavi, posto je gojazna i ima visok holesterol. I ona lepo ispekla kobasice sa krompirima, posluzila svoje ukucane i nije jela nista od toga. Kad su se njeni ukucani najeli, onda je uzela hleba i pokupila preostalu mast iz posude. 🙂
Kaze da drzi dijetu!
Ne zna sta da odgovorim :)Sto ljudi sto cudi 🙂 Kada bude imala ozbiljnih problema bice joj kasno 😦
Ipak joj zelim da sto pre dodje k sebi dok jos ima koma 🙂
Nemojte da lupate gluposti.Svi lekari ,nutricionisti,ljudi koji imaju ovaj problem savetuju orahe,bademe, i sl.jer su bogat izvor vlakana sto je dobro kad neko ima povisen holesterol. Mogli ste da napisete sta neko sme da jede umesto da napisete sto puta ne smete! ne smete! ne smete! jer po ovome nista ni ne preostaje da se jede.Mi ljudi smo bica koja jedu meso, koje je dobro jer daje energiju, ljudi sa povisenim hol. bi trebalo da jedu sto vise belog mesa, da izbegavaju crveno( tako sam cula od vise strucnih ljudi) , da ne jedu masno, da jedu puno voca i povrca, arguma narocito, ribe, posnog sira, pasulja,graska, seme lana, brusnice, crnog i belog luka, badema ,oraha, brokolija,testenine,prokelja, proizvoda od aronije… E ovo je savet,ovako cete samo naterati ljude da odustanu od lecenja svog problema,pre nego sto su i poceli. Potrebno je povesti racuna,makar malo,to malo ce mozda nekog spasiti od srcanog udara. Skoro me jedan tekst ovako nije iznervirao.
Poštovana, 🙂 očigledno da imate neki problem, pa se tako ponašate 🙂 Da ste pročitali ceo tekst uočili bi ste i šta se preporučuje, a drugo takođe da ste pročitali i ostale članke u blogu videli bi ste i prirodne načine za preventivu ili pak lečenje gde nema ustučavanja od hrane bilo koje 🙂 ali pošto ste površni , a skloni vređanju, to ću prepustiti vašoj savesti i kulturi 🙂 a ako vam treba savet u vezi problema bilo koje prirode javi te se 🙂
I ja ne kontam zašto se ne smo jesti bademi i orasi 😦
Pa zato što imaju za vas štetna ulja koja se talože na zidovima krvnih sudova.
Milan Nikolić :Samo orašasti PLODOVI i AVOKADO podižu zaštitni gusti HDL holesterol a,spuštaju LDL
budaletino lepaj please,nisi izgleda upuecena u tematiku pa je bolje da cutis i neobmanjujes narod.
Hvala na kulturnom komentaru i vređanju 🙂 Ovaj odgovor komentarišem osmehom 🙂