Moram ponovo da napišem o dikubitima

 

Ovih dana uvela sam slanje slika dekubita da bih vam lakše rekla koko da što pre sredite ranu . Postoje puno pitanja i pod pitanja koja dobijam pa ću pokušat da vam razjasnim.

Prvenstveno treba da znate da su dekubiti rane dobijene od ležanja. Telo gubi imunitet, oslabljeno je i kao obično telo se ne okreće na više strana, kada se vide crvenilo na telu ne stavljaju se kreme ili melemi i koža reaguje.

Najbolje je imati dekubitni dušek, ali i tada je potrebno okretanje bolesnika na svakih sat ipo – dva sata. Obično u bolnicama to ne praktikuju, kao ni u domovima zdravlja i telo dobije jezive dekubite.

Jedan primer iz zdravstvene ustanove :

https://zlatnodobakrusevac.wordpress.com/2016/02/05/sramotaaaaaaaaaaa/

Primer iz doma, ne želim da imenujem jer nije na meni da to činim. Osoba me je zvala da objasnim sestrama kako da se ponašaju sa ranama od dekubita, koga nisu sprečile !!??

Slikano je pre dva dana , ne znaju kako da obrade ranu velika je ( sama se napravila ovolika ) , ne znam šta ih uče u školama i zašta im služi Hipokratova zakletva ??

 

Zatim imate crne pete ili bilo gde na telu , koje izgleda ovako:

E sada da vam objasnim kako da obradite rane, ima oni koji znaju ali mnogi ne znaju.

Rana se ispere 3% hidrogenom, sačeka se da hidrogen odradi – vri , pa kazom pokupiti prvljavštinu koju je izbacio. Zatim fiziološkim rastvorom isprati ranu i ponovo gazom osušiti. Zatim :

Ako je rana crna – znači da je koža istrujela, to je nekroza tkiva, obično to u medicini skidaju skalperom, i ispod je gnoj. Ali mi oko tri dana tretiramo melemom, znači sada posle fiziološkog rastvora dobro namažemo melemom, prekrijemo sterilnom gazom i pričvrstimo flasterom sa sve četiri strane. Ako je na peti previjemo zavojem jer pacijent gazu lako skida. Za tri dana se crnilo otopi i svaki put kada previjate sa gazom malo grublje skinete omekšali sloj. Tako tri četiri dana, onda se pojavljuje gnoj , nastavljate isti tretman, na svakih 24h, sve dok se ne pojavi sveže meso.

Evo par slika pre i posle hidrogena i ove rane se obrađuje tek 3-4 dana:

pre hidrogena
posle hidrogena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pre hidrogena
posle hidrogena

 

 

 

 

 

 

Ovde se vidi koliko se hidrogenom skinulo crnilo, bez skalpera.

Tada nastavljate ali, samo hidrogen koristite svaki treći dan. Uvek i novu kožicu mažete melemom u tankom sloju. Ako je rana dublja napuni se melemom, ovako :

Evo je rana koja je u početku bila crna, baš ovakva kako sam opisala.

Ajmo malo s brda dola. Rana počinje s crvenilom i tada već treba krenuti sa tretiranjem, tankim slojem kao da mažete pomadu, tako sam ženu tretirala 40 dana koja je ležela na leđima zbog preloma kuka. Nije dobila ni jedan dekubit. Pravilno negovanje dovodi do odličnih rezultata.

Rane se se obrađuju kao gore navedeno, plitke sa manje melema, dublje se pune. Ukoliko je na trtičnoj kosti i u toku dana dođe do zaprljnje fekalijima, obavezno se meneja i obrađuje rana, ako ne na svakih 24h.

MELEM SE ČUVA U FRIŽIDERU.

https://tetkasaveta.wordpress.com/2016/12/15/delovanje-melema-za-dekubitis/