NAČELA ZDRAVOG ŽIVOTA IIdeo -grickanje

Po običaju pokupila sam članak negde na netu ( ne znam kada , upravo sam našla u jednom folderu ostavljeno da kasnije pročitam :) , došlo i to kasnije 🙂  ), ali smatram da svi ovo trebaju da pročitaju zarad sebe, i svojih bližnjih. Iskustva Dr- Pol Volka, danas o Vodi ( I deo ) i Grickanju ( II deo )

GRICKANJE

Jedna od loših navika u ishrani je grickanje, jedenje izmedju obroka. Šta se dešava u vašem telu kada jedete između obroka? Varenje počinje u ustima posebnim enzimima u pljuvački, koji razgrađuju skrob. Oni ne funkcionišu dobro u želudcu, već samo u ustima. Dok žvaćemo, hrana treba da ostane 30-60 sekundi u ustima pre no što se proguta, da se želudac ne bi pitao šta je s vama, da li ste izgubili zube. Morate koristiti mikser koji se nalazi u ustima.grickalice

Drugi stepen varenja je u želudcu. On je kao vodeni balon. Kada hrana počne da se razgrađuje, posebni mali mišići guraju hranu van želudca (kao kad muzete kravu). Varenje se nastavlja u tankom crevu. Ali, pre no što se želudac isprazni, mi malo gricnemo izmedđu obroka (umesto pauze od 5 sati, da bi se varenje završilo). Ako je pauza manja od 5 sati, mišići želudca imaju probleme.

Ovi mišići se zaustavljaju, ne izbacuju staru hranu, dok se nova prispela hrana ne svari u želudcu. Stara hrana čeka u želudcu, a tu je jako toplo, tamno i kiselo, i hrana se gnječi. To je kao kad ujutru zgnječite hranu na tanjiru i odete na posao.

Šta se uveče dogodilo sa hranom? Ona je trula. Šta se događa sa hranom dok čeka u želudcu? I ona truli, i tako kvari nasu krv. otezano-varenje-hrane-150x137

Urađeni su mnogi testovi da bi se ovo potvrdilo. U jednoj bolnici su sve medicinske sestre učestvovale u testiranju. Jele su normalna 3 obroka, a između obroka su trebale da nešto gricnu. Posle 3 dana bile su testirane. Posebni optički sistem sa kamerom unesen je u sistem za varenje da bi se videlo sta je u želudcu.

Kada su izvadili hranu iz želudca, našli su hranu staru 3 dana, u veoma lošem stanju. Kao kad bi otišli na đubriste i jeli hranu odande. To se događa kada jedemo izmedju obroka. Hrana se kvari.

Možda jedete zdravo voće i povrće, ali pazite da ne jedete između obroka, pauzirajte 5 sati. Da bi se hrana razgradila potrebno je 2-3 sata, a želudcu je posle potreban odmor od 2 sata. Vaš želudac je mišić, a svi mišići tela moraju da se odmaraju (čak se i srce odmara između 2 otkucaja).112

Ako vas zamolim da 1000 puta preskočite konopac za 2 sata – to je vrlo teško. Ali, ako vas zamolim da 1000 puta preskočite konopac za 2 sedmice, to će vam uspeti,

Zašto? Zato što ćete se odmarati. I vašem želudcu je potreban odmor između jela. Varenje je posao i mišić želudca mora da se odmori. Zato odmarajte 5-7 sati između jela, ali ne manje od 5 sati. Ako je pauza manja od 5 sati, želudac će oslabiti i neće dobro funkcionisati. Iz hrane treba izvući korisne sastojke, a 5 sati pauze pomoći će vam u tome.

Ako jedete kasno uveče, ostanite budni bar 3 sata pre spavanja. Ako ranije zaspete, nećete dobro spavati i probudi ćete se umorni. Većina ljudi se ujutro budi umorna.

Zašto? Spavaju 8 sati, pa zašto su onda umorni? Ako se budite umorni, to je upozorenje da nešto nije u redu. Ako dobro postupate sa telom, budićete se sami bez problema, naglo, sami od sebe i odmorni za novi dan.

Ali, nama se ujutro još spava, protežemo se, idemo pred ogledalo i ne sviđa nam se to što vidimo. Uštinemo se da proverimo da li jos sanjamo. Zašto? Nešto nije u redu. Telo se nije odmorilo od jučerasnjeg lošeg postupanja s njim, i od prekjučerašnjeg, i od mnogo pre. I posle svega, telo ne želi da ustane.

Budilnik zvoni, morate na posao, a telo kaže: „Ne! Ne mogu, pusti me na miru. Loše si postupao sa mnom, ne želim da ustanem. Ne želim da jedem, ne želim da pijem, želim samo da umrem.“ A sve zato što smo loše postupali s telom. Vi znate da je ovo istina.

I ja sam se ranije budio takav. Jedan od 7 lekara nedostaje. Možda nemate pravu hranu ili dovoljno vode. Možda ne vežbate ili se ne odmarate dovoljno. Možda nedostaje nekoliko lekara. Potrebno je svih 7.

Da li želite da prestanete da jedete izmedju obroka? Pokušajte, videćete kako ćete se osećati. Na vama je da donesete odluku koliko dobro želite da se osećate.

Da li želite da ustajete umorni ili odmorni – spremni za novi dan? Jednom prilikom sam bio gost na venčanju. Posle probe za venčanje otišli smo na večeru u piceriju. Za mene su spremili nešto dobro i zdravo. Bilo je 22 sata, a ja ne jedem tako kasno i nisam znao kako da se izvučem pred društvom. Moja pica je imala divno sveže povrće i svi su se njome oduševili, a ja sam gledao kako da se izvučem.

Setio sam se i rekao: „Ko želi komad ove pice?“ I za tren je nestala! Stric mi je rekao: „Vrlo si bistar momak, zašto nisi ništa jeo?“ Odgovorio sam mu: „Ja više volim da se probudim odmoran i srećan, nego da par trenutaka uživam da jedem picu. Da sam je pojeo, imao bih užasnu noć, loše bih spavao i probudio bih se umoran, a ja to ne volim. Ja to toliko ne volim, da cu radije izostaviti picu da bi se mogao probuditi radostan.woman-wake-up-morning-bright-flowers-by-bed-410x290-490x344

Kad počnete da činite ove dobre stvari, to će vas pokrenuti da nastavite dalje. Tako je bilo sa mnom, tako će biti i sa vama.

Ima istine u ovim rečima, pokušajte pa mi recite da li je tako, ja sam već to probala 🙂

Čovek je rob navika, samo treba stvoriti dobre navike i biti njihov rob 🙂

Sutrašnja tema:

PREKINITE S LOSIM NAVIKAMA

Vaša tetka Saveta 🙂

PS I ja sam u periodu preobražaja u dobre navike, nikada nije kasno 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s