Njeno velicanstvo cvekla

Kuvanjem cvekla gubi dosta minerala, pa je najbolje jesti je u sirovom stanju. Da biste pojačali njen ukus možete je kombinovati sa šargarepom i jabukom i začiniti limunom

 

CVEKLA se često koristi u kuhinjama širom sveta. Najčešće se jede kao salata, mada je sve češće ima i u sosevima, čorbama, i drugim jelima. Prepoznatljiva je po jakoj crvenoj boji koja je nekada bila idealna za glazure na tortama i kolačima.

* Ovo povrće od davnina važi za veoma lekovito i zdravo. Cvekla je bogata mineralima, pre svega gvožđem, kalcijumom, bromom, fosforom, kalijumom, jodom, sumporom, magnezijumom. Obilije i vitaminom C i vitaminima B grupe.

* Cvekla sadrži veoma malo kalorija – samo 100 g sirove cvekle sadrži 45 kalorija – zato spada u dijetalne namirnice i vrlo često se preporučuje u dijetama, posebno sok od cvekle koji je veoma dobar za imunitet.

* Za njena lekovita svojstva znali su još i antički narodi. Najčešće se preporučuje za lečenje pritiska, anemije, želuca, žuči, malarije, raznih upala…

* Cvekla je poznata i kao antioksidans – jako je dobar čistač organizma i veoma efektna u borbi protiv starenja.

* Kuvanjem cvekla gubi dosta minerala i zato stručnjaci često ističu da je najbolje jesti je u sirovom stanju, a ako želite da pojačate ukus možete je kombinovati sa šargarepom i jabukom i začiniti limunom.

Recepti tetka Savete:

1. Operete cveklu, oljustite i zatim izrendate na secku na tanke stapice!

Posoliti, dodati izgnjeceni beli luka, malo maslinovog ulja i sirceta razblazenog.

Dobro izmesati i jesti uz sira, odlicno ide, a mozete i kao salatu uz jelo!

2. Mozete je oprati, ocistiti i iseci na tanke krugove, posoliti i tako jesti uz neki mlecni proizvod ili kao dodatak jelu!

Ajte malo vi dajte recepte 🙂

Ljubi vas vasa tetka Saveta 🙂

6 мишљења на “Njeno velicanstvo cvekla”

  1. sok od cvekle koristim i kada pravim cuvene breskvice, kolac, jer mesto esencije koja ima aditiva, sok je prelepa zamena, i u nju uvaljam gotove breskvice, imaju posle toga carobnu boju, pa u secer…

  2. A znate li vi kazem ja onako muski da je so ili sol stetna za bubrege, tako da najbolje je bez puno soli jesti sve pa i cveklu. Secer je isto tako doprinos za dijabetes dragi moji zato smanjite i secer uz cveklu. Bujrum jesti sve bez vjestackih dodataka soli i secera ! Pozdrav svima !

    1. Ko voli tako neka i jede :)Što se tiče vaše sugestije su na mestu i potpuno ste u pravu :)Juče sam kuvala cveklu, samo je očistila i konzumirala je bez začina, bila je baš slatka :)Znači monogo i od vrste cvekle, gde je uzgajana i sl.Hvala na komentaru Gorane 🙂

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s