Kuvanjem cvekla gubi dosta minerala, pa je najbolje jesti je u sirovom stanju. Da biste pojačali njen ukus možete je kombinovati sa šargarepom i jabukom i začiniti limunom

CVEKLA se često koristi u kuhinjama širom sveta. Najčešće se jede kao salata, mada je sve češće ima i u sosevima, čorbama, i drugim jelima. Prepoznatljiva je po jakoj crvenoj boji koja je nekada bila idealna za glazure na tortama i kolačima.
* Ovo povrće od davnina važi za veoma lekovito i zdravo. Cvekla je bogata mineralima, pre svega gvožđem, kalcijumom, bromom, fosforom, kalijumom, jodom, sumporom, magnezijumom. Obilije i vitaminom C i vitaminima B grupe.
* Cvekla sadrži veoma malo kalorija – samo 100 g sirove cvekle sadrži 45 kalorija – zato spada u dijetalne namirnice i vrlo često se preporučuje u dijetama, posebno sok od cvekle koji je veoma dobar za imunitet.
* Za njena lekovita svojstva znali su još i antički narodi. Najčešće se preporučuje za lečenje pritiska, anemije, želuca, žuči, malarije, raznih upala…
* Cvekla je poznata i kao antioksidans – jako je dobar čistač organizma i veoma efektna u borbi protiv starenja.
* Kuvanjem cvekla gubi dosta minerala i zato stručnjaci često ističu da je najbolje jesti je u sirovom stanju, a ako želite da pojačate ukus možete je kombinovati sa šargarepom i jabukom i začiniti limunom.
Recepti tetka Savete:
1. Operete cveklu, oljustite i zatim izrendate na secku na tanke stapice!
Posoliti, dodati izgnjeceni beli luka, malo maslinovog ulja i sirceta razblazenog.
Dobro izmesati i jesti uz sira, odlicno ide, a mozete i kao salatu uz jelo!
2. Mozete je oprati, ocistiti i iseci na tanke krugove, posoliti i tako jesti uz neki mlecni proizvod ili kao dodatak jelu!
Ajte malo vi dajte recepte 🙂
Ljubi vas vasa tetka Saveta 🙂
Like this:
Свиђа ми се Учитавање...
sok od cvekle koristim i kada pravim cuvene breskvice, kolac, jer mesto esencije koja ima aditiva, sok je prelepa zamena, i u nju uvaljam gotove breskvice, imaju posle toga carobnu boju, pa u secer…
Bravo Veronika:)) Ajmo jos ko ima iskustva 🙂
izrandati cveklu,sargarepu i svez kupus,posoliti i iscediti limun umesto sirca…fantasticna salata!!!!
Super i zdravo:) Bravo Marija:)
A znate li vi kazem ja onako muski da je so ili sol stetna za bubrege, tako da najbolje je bez puno soli jesti sve pa i cveklu. Secer je isto tako doprinos za dijabetes dragi moji zato smanjite i secer uz cveklu. Bujrum jesti sve bez vjestackih dodataka soli i secera ! Pozdrav svima !
Ko voli tako neka i jede :)Što se tiče vaše sugestije su na mestu i potpuno ste u pravu :)Juče sam kuvala cveklu, samo je očistila i konzumirala je bez začina, bila je baš slatka :)Znači monogo i od vrste cvekle, gde je uzgajana i sl.Hvala na komentaru Gorane 🙂