RODITELJI

Malopre na fejsu sam pročitala sledeci status:

„Ne brini oče mojdeca-citaju-sve-manje-909
ista sam k’o i ti
kad dođe pravo vrijeme
i ja cu se smiriti…..“

Životni trener Suzana Koak :Ovo је odlično rečeno, jer roditelji zaboravljaju kakvi su bili i očekuju od svoje dece da budu savršena,  kao da ne znaju da  deca nose njihove gene i njihovo vaspitanje!“

U svojoj praksi nailazila sam na razna pitanja roditelja: „Ne znam šta da radim sa svojim detetom slabo je u školi, nemirno, ne sluša me…..?

Prvo pitanje kakvi ste mu vi primer dali, kakav ste vi uspeh postizali u školi! Da li ste bili vredni ili vam je nedostajala podrška roditelja, ili jednostavno vam škola nije išla od ruke!

Ako vi niste svom detetu dali primer da bude vredno, i niste mu kao malom usadili odgovornost i sistem rad i vrednosti, da li mislite kad ga je društveni život i spoljna sredina uzeli pod svoje,  da  tada nije kasno  da ga promenite, a vi mu niste dali ljubav.

Jer dati detetu pravo usmerenje je ljubav prema detetu, a ne davanje para i ispunjenja svake njegove želje. A želju im ispunjavate da bi vi imali geto-decavremena za svoje potrebe, karte, kafanu, ispijanje kafe sa drugaricama, a njemu date pare ili igračke da vas ne uznemiravaju i onda mislite da ste rešili sve probleme.

Da, to jeste privrmeno rešenje, ali problemi  se ispoljavaju kasnije, odnosno vec od 4-5 godine, naručito sa napretkom tehnologije,  a tek kad dodje pubertet!!!!

Slušala sam pre mnogo godina(29) radio emisiju: Pitajte doktora. Jedna mlada majka je postavila pitanje :“ Imam bebu od 6 meseci,  kad da pocnem sa vaspitavanjem!“, doktor joj je odgovorio : „Zakasnili ste, dete se vaspitava dok je u stomaku!“ Slušanjem muzike, pričom, vašom ishranom, vašim ponasanjem u toku trudnoce.

Primer, trudnica leže u toku trudnoce kasno, ide na žurke, jednom rečju luduje, e kad se beba rodi i ona isto to radi! Ne spava posle kupanja u 8h i podoja nego „vileni “ do kasno u noć kako joj je majka i navikla, a majki je tada to tešsko, jer ona pored negovanja bebe ima i druge aktivnosti, ali sama je kriva za to!

Na ovaj način samo upozoravam mlade majke  da vode računa o svom ponašanju još dok su trudne, jer kakav primer daju tada svojoj deci to će oni i primenjivati kada se rode!

A sada verovatno mislite ala je ova mnogo pametna, ovo  su  iz raznih studija koje sam čitala kao biolog i dok sam ja bila trudna, na svu sreću tada sam dobijala studiske casopise u koje sam sa velikom pažnjom čitala i primenjivala na svojoj deci i VERUJTE mi da nisam imala apsolutno nikakvih problema sa njihovim odrastanjem.

Normalno nije samo to uticalo, jer sam se ja i u kasnijem periodu obrazovala na razne načine, slušala razna iskustva i mlađih i strijih i pravila odabir, šta je uredu ašsta nije. Pružala im maksimalnu pažnju i ljubav, ali tako sto sam ih usmeraval na pravi put, nekad bila stroga, nepopustljiva, izbegavala sam fizičku silu, ali sam mnogo pričala i to naročito od začeća, intezivno od kad sam ih prvi put uzela u naručje  do nekih njihovi osmih godina! Cak  i danas pričam, ali sad oni od mene traže savet, jer su uvideli da sam ih pravilno usmerila!

U tom periodu ništa nije bilo preče, uvek sam imala vremena za njih, sve sam ostavljala ako je trebalo da im nešto objasnim ili pak pružim ljubav da ih uzmem u krilo i pomilujem!

U kasnijem periodu sam ih pratila, vodila računa da ne padnu, kao malo dete kada prohoda čim osetim da će da „padne“, odnosno krene lošim putem, u začetku ne čekam da to uzme maha ja ih „gurnem“ na pravi put, ličnim primerom, primerom iz života ili jednostavno razgovorom ih navedem da oni shavte da greše!

Jeste to težak posao ako radite, imate puno obaveza, ali „žrtvovati“  8-10 godina da im date dobre korene i posle ih samo intezivno pratiti, jer dolazi posle toga pubertet i ostalo nije  mnogo ni teško, jer mi onda nećete postvljati pitanje šta da radim sa svojim detetom!

Ima i tu pomoci ali je to jako težak posao i treba da kada počnete sa njim ne odustajete lako, da uključite stručne ljude koji ce pomoći i VAMA i njima!

U početku sam rekla, da treba da vidite da li vaše deta ima kapaciteta da bude „Perfektno“ onako kako ste ga vi zamislili, možda ono ima druge kvalitete, a ne one koje ste mu vi namenili! Ne ispoljavajte na daci vaše komplekse!

Usmerite ga na ono za šta je ono sposobno i šta voli, ako vi to ne možete postoje službe koje to mogu da urade, psiholozi, kod njih se ne ide kada je neko lud, kao sto u narodu vlada verovanje već su ljudi ucili škole da znaju da procene i ocene vaše dete koje su mu sklonosti i sta je najbolje za njega, a ne za VAS  EGO!

Postoje tu i geni, genetika je nauka koja ne sme da se zanemari, vaše dete nosi gene vas,  vašeg partnera i vaših predaka!

Pa  zato  VOLITE VAŠU DECU ONAKVA KAVA SU, ONA SU ONAKVA KAKVIM STE IH VI STVORILI, OBLIKOVALI, KOLIKO STE IM VREMENA POSVEĆIVALI!

Ako su na pogresnom putu, nađite načina da ih vratite na pravi put, ako ne možete sami POTRAŽITE POMOC i budite uporni u tome!jena-deca-istrazivaanje-1376173889-350965

Jer ako koren nije dobar, treba mnogo truda da  se biljka oporavi i krene da daje cvetove!

 

Ljubi vas vaša tetka Saveta:)

 

Advertisements

1 мишљења на “RODITELJI”

  1. Повратни пинг: RODITELJI « tetkasaveta

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s