Šta je to dijabetes -šećerna bolest

Hm, mogu puno da vam pričam o tome kako sam je dobila, kako sam se „nosila“ sa njom ili nenosila, zanemarivala, jer nisam shvatala kada kažeu da je to TIHI UBICA, ili kako se sada borim sa njim, svakog dana, sata, minuta i to je jedna neprekidna borba, koja ako si uporan možeš odlično i lagano da živiš.

Treba samo poštovati određena pravila, koja nisu teška i koja što pre shvatih manje ćeš da patiš :)

Šta kažu stručnjaci?

Diabetes mellitus (šećerna bolest; dijabetes) je hronična bolest iz grupe poremećaja metabolizma. Nastaje kada pankreas više ne luči dovoljno insulina ili ne može da iskoristi postojeći insulin. Ovo dovodi do hiperglikemije, povišenog nivoa glukoze u krvi čije dugotrajno prisustvo može dovesti do oštećenja tkiva i organa i ozbiljnih komplikacija.

Više od 415 miliona ljudi na svetu ima dijabetes, a procenjuje se da će se do 2040. godine taj broj popeti na blizu 650 miliona obolelih. Ohrabrujuće je to da je dijabetes bolest sa kojom se uz edukaciju i lečenje može normalno živeti.

Tipovi dijabetesa 

Dve osnovne kategorije dijabetesa ukazuju na poreklo i razvoj (etiopatogenezu) bolesti.

  • Tip 1 se odnosi na destrukciju B ćelija pankreasa, po pravilu izazvanu autoimunim procesom. Ovi pacijenti su skloni ketoacidozi i zahtevaju insulin kao doživotnu substutucionu terapiju.
  • Tip 2 se osnosi na heterogene poremećaje, a načešće se radi o smanjenom dejstvu insulina (insulinskoj rezistenciji) i posledičnim poremećajem u kompenzatornoj sekreciji insulina.

Najčeći oblik je dijabetes tip 2, od kojeg boluje oko 90 odsto dijabetčara, dok oko 10 odsto boluje od dijabetesa tip 1. Drugi specifični tipovi su vrlo retki, i odnose se na genetske defekte u sekreciji ili dejstvu insulina, primarnom oboljenu endokrinog pankreasa, dijabetesu izazvanom lekovima, ili dijabetesu u sklopu drugih, posebno endokrinoloških oboljenja.

U mom gradu Kruševcu postoji vrlo aktivno Udruženje dijabetičara, koje aktivno radi već petnjestak godina uz voćsto Latinke Milojević, jedne dosledne osobe koja se neštedeći bori za svaku obolelu osobu, od deteta do penzionera. Donacijama, savetima, raznim aktivnostima.

Korona je malo zaustavila taj rad, ali iskoristilo se maksimalno ovo lepo vreme i mogućnost rada na otvoreno, pa je organizovano okupljanje na Jasterpcu,

Слика може припадати 12 особа, укључујући корисника Latinka Milojević, људи стоје, напољу и текст који гласи „j JUST LATER STYLE“
Слика може припадати 5 особа, укључујући кориснике Latinka Milojević и Zagorka Vuckovic, људи стоје, дрво и напољу
Слика може припадати 3 особе, људи стоје, напољу и дрво

Zastim, animiranje Kruševljanja da bespaltno mere šećer, pritisak, dobiju savet, jer je puno onih koji nisu ni znali da imaju jedan od tih problema. Savetovani su da se obrate lekaru, a i ona kao dugogodišnji dijabetičar , puno ih je savetovala i upućival na pravi put kojim treba da idu dijabetičari kontrola, ishrana i fizička aktivnost, kao osnova , ali i stalno obrazovanje i informisnje, koje mogu da nađu u Udruženju.

Aktivno sti su se odvijale na raznim lokacijama širom opštine Kruševac. Tu su se uključili i Melemi Tetka Saveta , sa savetima kako pomoći kod komplikacija koje nastaju od dijabetese. ( o tome u nardnom čanku , sutra 🙂 )

U akciji su bili čalnovi Udruženja pored Latinke, Ljuba, Anđa, Mladen, Branko, Vesna , Saša , Suzana i koga nisam pomenula neka nezameri još bolje neka se javi 🙂

Слика може припадати 7 особа, укључујући корисника Latinka Milojević и људи стоје
Слика може припадати 3 особе, људи стоје и напољу
Слика може припадати 1 особа, дете, стоји и напољуСлика може припадати 4 особе, људи стоје и напољу
Слика може припадати 1 особа и напољу
Слика може припадати 3 особе, укључујући корисника Latinka Milojević
Слика може припадати 1 особа и стоји
Слика може припадати 5 особа, људи стоје и у затвореном

Organizovan kamp za decu obolelu od šećerne bolesti u Kušićim,

Слика може припадати 14 особа, укључујући корисника Latinka Milojević и људи стоје

Ovo je početak priče o dijabetesu i o svim aspektima te bolesti. Pisaću čeće nego ovih godinu dana što sam pisala, ali bi mi pomogla i vaša pitanje, pa i teme o čemu hoćete da pišem ili da vam pričam u „klipovima“,

Ljubi vas vaša tetka Saveta 🙂